Отидете към основна версия

4 847 6

Торнадо унищожи градче в САЩ (видео)

  • торнадо-
  • сащ-
  • мерисвил

24 жертви на природната стихия

Най.малко 37 души загинаха след поредица от силни бури и торнада, които опустоши обширни територии в САЩ от крайбрежието на Мексиканския залив до района на Големите езера на север, съобщиха информационните агенции. Десетки хора пострадаха от стихията.

Общо се съобщава за 85 торнада. На някои места торнадото бе съпроводено с проливни дъждове и град.
Смерчовете отнесоха покриви на къщи и по-големи обществени сгради, нанесоха щети на строго охраняван затвор.

Най-тежко пострада от стихията щатът Индиана, където загинаха 15 души. Практически е разрушен град Марисвил, а съседният Хенривил понесе тежки щети. В двете градчета живеят по около 2000 души. Марисвил е напълно изравнен със земята, каза шерифът на Кларк каунти, Чък Адамс. Репортажите, заснети от хеликоптер в Хенривил, показаха къщи с отнесени покриви, превърнати в развалини.

Поражения има и в Тенеси, Кентъки, Алабама и Охайо. В Алабама градушката бе с размер на топка за голф. В някои населени места бяха затворени училища и университети. Има повалени дървета и скъсани електропроводи.

Миналата година в САЩ бе регистриран рекорден брой торнада - 1709. Метеоролозите предупреждават, че тази година те ще са повече от обичайното. По-голямата им активност се обяснява с глобалното затопляне и по-специално с повишаването на температурата на водата на повърхността на Мексиканския залив.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини