Отидете към основна версия

2 810 12

Историческо! Ето го първият космически турист (СНИМКИ)

  • спейс екс-
  • spacex-
  • юсаку маедзава-
  • илон мъск-
  • луна

Японският милиардер Юсаку Маедзава ще бъде първият частен турист, когото SpaceX ще изпрати на пътешествие около Луната

Снимки: БТА/АР

Американската космическа компания SpaceX съобщи, че 42-годишният японски милиардер Юсаку Маедзава, основател на сайт за мода и колекционер на съвременно изкуство, ще бъде първият частен турист, когото тя ще изпрати на пътешествие около Луната със строящата се най-мощна досега ракета, предаде AFP.

Основателят на SpaceX Илон Мъск съобщи името на щастливия клиент на компанията в негово присъствие, на церемония в ракетостроителния си завод край в Лос Анджелис. Пътешествието ще бъде през 2023 г. с така наречената Big Falcon Rocket, която е в процес на разработка.

Маедзава съобщи, че ще покани между 6 и 8 артисти да го придружат в пътуването около Луната. Той каза, че мечтата на живота му е да лети в космоса и че при мисълта за това сърцето му бие лудо.

Маедзава каза, че е платил всички места в Голямата ракета Фалкон, която ще може да транспортира до стотина души и която сега SpaceX изгражда в Лос Анджелис. Колко обаче е платената сума все още е тайна. Илон Мъск допълни, че японският милиардер е платил много пари. Той уточни, че сумата представлява значителен дял от сумата за разработването на ракетата, чиято обща цена е около 5 милиарда долара.

Състоянието на Маедзава се оценява на 3 милиарда долара, според сп. "Фобрс". Той създаде най-голямата онлайн търговска галерия за мода, наречена zozotown. Колекцията му от съвременни произведения на изкуството пък включва творби на Жан-Мишел Баския, Пикасо, Анди Уорхол и Джеф Кунс.

Що се касае до Голямата ракета Фалкон тя ще бъде на две степени и ще бъде висока 118 метра, от които 55 метра ще са за совалката с вътрешен обем от 1000 кубични метра.

Разстоянието от Земята до Луната е около 382 000 километра. Никой не е летял до Луната след мисията на "Аполо" през 1972 г.

Лунната мисия ще продължи четири-пет дни. След като направи обиколка на Земята, совалката с японския милиардер и неговите придружители ще се насочи към Луната, ще я обиколи веднъж, преди да се върне на Земята, като кацането ще е вертикално. Ракетата ще може да се използва повторно.

"Това е опасно", предупреди Мъск и каза, че ще има няколко теста на ракетата преди полета с милиардера и творците. Тези тестове ще бъдат без хора. От техния успех ще зависи и дали полетът ще се осъществи през 2023 г.

Според Мъск новата ракета в бъдеще ще може да свързва Земята с която и да е точка от Слънчевата система, при условие че се създадат складове за гориво на Марс и на други места.

През 2019 г. компанията SpaceX се надява да стане първата частна компания в историята, която ще откара астронавти на Международната космическа станция. От успеха й в това начинание ще зависи нейното индустриално бъдеще.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини