14 Септември, 2018 11:13 1 947 13

Първият космически турист вече стяга куфарите

  • spacex-
  • спейс екс-
  • луна-
  • илон мъск

Компанията SpaceX сключи договор за изпращане на първия си клиент на пътешествие около Луната

Първият космически турист вече стяга куфарите - 1
Снимка: Shutterstock

Американската компания SpaceX оповести, че сключила договор с първия си клиент за пътуване около Луната, съобщи CNN. То ще бъде осъществено на борда на бъдещата междупланетна ракета "Биг Фалкон рокет" на компанията. Самоличността на късметлията ще бъде разкрита през следващите дни, поясниха от компанията.

"Биг Фалкон рокет" все още е в процес на разработване и се очаква да полети след няколко години.

В началото на 2017 г. SpaceX увери, че двама пътници ще бъдат изпратени до Луната през 2018 г., на борда на ракета "Фалкон хеви". В края на краищата подобно пътуване не бе осъществено. Компанията на милиардера Илон Мъск навремето отбеляза, че двамaта туристи са платили солидни суми за това пътуване.

Новата ракета ще е малко по-голяма от съществуващите. Тя е с диаметър девет метра и се състои от две степени за многократна употреба. Съществуват три варианта за полезния товар на "Биг Фалкон рокет" - междупланетен космически кораб, космически танкер и товарен кораб за извеждане в орбита на спътници и полети до МКС.

Космическият кораб ще бъде оборудван с кабини за астронавти, като дължината му ще бъде 48 метра. Височината на ракетата ще бъде 106 метра, а полезният й товар - 150 тона.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 баба Вуна

    4 8 Отговор
    А "Съюзмултфилм" кога?
  • 2 Левски

    8 6 Отговор
    тия са пътници завинаги! колко народ загина покрай тестовете им! последния път двама пилоти изпитатели си отидоха От този свят заради изключително слабото ниво на интелект на компанията spacex!

    Коментиран от #9

  • 3 Гост

    9 3 Отговор
    Първия дрън-дрън. Руснаците още преди години разходиха един американски милиардер да погледа земята отгоре. Май имаше още след това.
  • 4 СССРБарета

    9 2 Отговор
    сигурно ракетата му е инженерно съвършенство като капсулата дето му се смяха всички за спасяването на децата в пещерата!
  • 5 уякиш

    7 1 Отговор
    Що не ги разходят на луната, нали са кацали там?
  • 6 гост

    4 8 Отговор
    Клиента най-вероятно ще е руснак ,понеже това е единствения начин руснаците да се докоснат до космоса.
  • 7 ГосТ

    6 3 Отговор
    Бъдеш турист,на бъдеща ракета. Само договора и плащането на кинтите са в настоящето 😂
  • 8 Балкански

    6 0 Отговор
    И язе съм стегнал дисагите за "Биг Факен рокет".
  • 9 гост

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Левски":

    Не знам за какво говориш и какви пилоти-изпитатели те гонят. Лятат с капсулата драгон за кеф ли? Все още хора не са летяли с ракети/капсули на СпейсХ, явно ти знаеш повече.
    И на непросветените: договорите в този бранш се сключват по този начин - пари срещу бъдеща услуга. Впрочем само СпейсХ получи одобрение за употреба на сегашната си капсула драгон за превоз на пътници. Дугите конкуренти бяха върнати да си преправят капсулите, което ще им забави плановете с години.
    Ето и данни: СпейсХ получава 1.6млрд. долара за 20 полета до МКС, а конкурентите орбитал изпълняват 10 полета за 1.9млрд.
  • 10 Borislav Popov

    7 2 Отговор
    Тоя ще полети тогава когато и закупилите билети до Марс ! Някъде в необозримото бъдеще !

    Коментиран от #11

  • 11 Само питам

    1 5 Отговор

    До коментар #10 от "Borislav Popov":

    След като полети русоидити ще квичите, че всичко е постановка снимана в Холивуд. Просто сте бясни, че руската кочина няма успехи в Космоса.

    Коментиран от #12

  • 12 285

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Само питам":

    Да вземеш да се образоваш в тази посока. То хубаво Ви плащат да формирате обществено мнение, а ма може ли да сте толкова неграмотни? Дори ние благодарение на руснаците пратихме космонафт. Американците продължават да купуват руски ракетни двигатели, а МКС е руска. - Те я построиха доста назад във времето. Ти явно си някой на по 20-на години, че да дрънкаш такива тъпотии от незнание. Само в последните години следващото поколение по-тъпо от предходното... Защо поне не прочетеш предварително малко информация преди да напишеш нещо? - Сега поне има достъп до информация и да е се възползваш е повече от малоумие. Чети пък после пиши! - Така поне никой няма да те смята за тъпанар.

    Коментиран от #13

  • 13 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "285":

    Ти сигурен ли си ,че живееш в реалния свят бе ,русофилски неграмотен демагог ?