Отидете към основна версия

2 157 7

Македонският президент бойкотира референдума

  • референдум-
  • македония-
  • бойкот-
  • гласуване

На 30 септември македонците ще гласуват дали одобряват или не Договора с Гърция. Президентът на южната ни съседка обаче заяви, че няма да участва в референдума.

„Аз вече гласувах – преди 27 години, на 8 септември 1991 година. Бях един от онези, които дадоха своя глас за суверенна и независима Република Македония, със свое име и достойнство. Не отстъпвам от тази идея. Поради тази причина няма да гласувам на 30 септември. При встъпването си в длъжност като президент се заклех, че ще спазвам Конституцията и законите на страната. Не отстъпвам от тази клетва. И поради тази причина няма да изляза да гласувам на 30 септември", каза по време на среща с македонската емиграция в Детройт македонският президент Георге Иванов.

Иванов се надява на референдума гражданите на Република Македония да вземат „правилно и мъдро решение". "С това Споразумение се променя не само името на държавата, а се създава една нова полусуверенна държава, с ново име, с нова вътрешно- и международноправна идентичност", каза той. „"Дори да приемем вредния Договор с Гърция, да променим Конституцията, няма да има автоматично членство в ЕС и НАТО", е мнението на Иванов.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: