Отидете към основна версия

6 948 86

Борисов пред българи в САЩ: България се подобрява (ВИДЕО+СНИМКИ)

  • бойко борисов-
  • сащ-
  • евреи-
  • българи

Премиерът поиска подкрепа от евреите в САЩ да паднат визите

Снимка: Фейсбук

Премиерът Бойко Борисов се похвали от профила си във Facebook със срещите си с българската общност в Ню Йорк.

"Разговарях с българската общност... Хората се интересуват и питат какво се случва у нас. По-голямата част считат, че е видимо това, което се прави в страната и че България се подобрява. Разбира се, ние си знаем, че още повече трябва да се работи за върховенството на закона и за развитието на икономиката. Обясних какви мерки предприемаме в тези посоки", написа той.

Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с представители на американски еврейски организации в Ню Йорк, където е на посещение по повод 73-ата сесия на Общото събрание на Организацията на обединените нации и ръководи българската делегация, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Премиерът подчерта, че българският и еврейският народ са изключително свързани и с годините са изградили приятелство, което е добра предпоставка за сътрудничеството на международно ниво. „Признателни сме на еврейската общност, която даде своя принос и оказа подкрепа на България в годините на прехода към демокрация, в процеса на присъединяването на страната ни към НАТО и ЕС, както и за задълбочаване на двустранния диалог със САЩ“, каза премиерът Борисов.

Министър-председателят допълни, че страната ни би оценила високо подкрепата и съдействието на американските еврейски общности пред Конгреса и американската администрация за постигането на пълна визова реципрочност със САЩ.

„Тази година се навършват 75 години от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. През 1943 г. единствено България не изпраща на сигурна смърт в нацистките концентрационни лагери близо 50 000 свои граждани от еврейски произход“, каза министър-председателят Борисов и допълни че тази история трябва да се изследва и разказва.

Имаме решение от Европейския съвет като цяло да не излизаме от ядреното споразумение. При тези санкции, при това отношение на Щатите вече доста години в политиката знам, че, когато бъдат наложени санкции за компаниите и фирмите, които работят с Иран, ще видите как една по една държавите ще почнат да се отдръпват. Това каза пред журналисти в Ню Йорк министър-председателят Бойко Борисов.

„Санкциите от страна на САЩ са изключително и строги, и силни. В това отношение си преследват интереса до края. Не знам кой би се наел така лесно да прекрачва санкции, наложени от САЩ. Вече веднъж видяхме какво се случи с „Южен поток“ при кабинета „Орешарски“. Как бързо върнаха договорите и приключи сагата с наказателната процедура от страна на ЕК, спиране на еврофондовете. Да, те не го обясняват по този начин, но така практически се случват“, коментира Борисов, цитиран от Фокус.

По думите му геополитиката е сложно нещо. „Виждате и от речта на президента Тръмп, пък и на всички останали, на лагери, лагерчета, много разделение. Но и за това тръгнах от икономическия форум. Дори в бизнеса, това което очаква Великобритания, при един твърд Брекзит, Европа ще доразклати не само Великобритания, но и ЕС. И с Тереза Мей като си говорихме тя също изрази голяма надежда от мен да работя колкото се може, тъй като има и много български граждани във Великобритания, да намерим мек вариант за Брекзит и да бъде добре за всички. Все пак има две-три седмици още да се работи“, допълни той.

Попитан за оценките към българското европредседателство, той заяви: „Като се започне от сръбския премиер, вчера всички колеги до един където и както ни срещнат казват едно и също нещо: „Благодаря за това председателство на България. За това, че сложи нашите теми на масата“. Словенският външен министър каза: „България толкова вдигна нивото на председателството“, че сме еталон в това отношение. Не само сме еталон, пример и за охрана на външната граница, за най-нисък външен дълг, за икономически растеж, просто има още много неща да се направят“, каза още Бойко Борисов.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини