Отидете към основна версия

6 289 54

Вижте какво поиска Ердоган от Германия

  • германия-
  • турция-
  • екстрадиция-
  • джан дюндар-
  • реджеп ердоган-
  • фето-
  • гюленисти

Анкара с непосилно искане към Берлин

Снимка: БТА/ AP

Турското правителство е призовало екстрадицията на критично настроения журналист Джан Дюндар и други 68 заподозрени в тероризъм от Германия да съвпадне с посещението на президента Реджеп Тайип Ердоган в Берлин, според турски вестник, цитиран от ДПА.

Анкара е предоставила на Германия "списък с терористи". Турция "спешно" иска екстрадицията на 69 души, посочва всекидневникът, добавяйки, че списъкът включва също адресите на заподозрените и снимки, на които се вижда как влизат и излизат от апартаментите си в Германия.

Все още няма реакция от германска страна. Дюндар, бивш главен редактор на светския и критичен към правителството в. "Джумхуриет", беше осъден по обвинения в разкриване на държавни тайни. Той живее в изгнание в Германия от 2016 година. Дюндар трябваше да присъства на съвместната пресконференция на германския канцлер Ангела Меркел и президента Ердоган днес, но написа в своя информационен портал, че няма да отиде.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова Берлин да екстрадира стотиците привърженици на мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен, които пребивават в Германия, предаде агенция Ройтерс. Ердоган направи този коментар на съвместна пресконференция в Берлин с германския канцлер Ангела Меркел. Той призова Германия да включи мрежата на Гюлен в списъка на терористичните организации.

На пресконференцията Меркел каза, че Германия издирва няколко лица, за чиято екстрадиция настоява Турция по обвинения в тероризъм, но не е сигурно, че те се намират в Германия. Ние гледаме много сериозно на доказателствата, предоставени от Турция, но се нуждаем от повече материали, за да разглеждаме организацията на Гюлен по същия начин както Кюрдската работническа партия (ПКК), каза Ангела Меркел. След опита за военен преврат в Турция през 2016 година властите предприеха масови чистки на всички нива в държавата.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: