Last news in Fakti

29 Септември, 2018 09:59 2 935 15

Защо оказват тази чест на Ердоган?

  • германия-
  • турция-
  • ердоган
Защо оказват тази чест на Ердоган? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Защо трябваше да се оказва такава чест на един автократ? В Берлин турският президент Реджеп Ердоган беше посрещнат с държавни почести. Едно кратко работно посещение би било много по-подходящо в случая, пише Йенс Турау за „Дойче веле“.

Не, това не е обикновено държавно посещение. Очевидно германският президент и германското правителство се надяваха, че блясък и духова музика ще съумеят да закрепят лекото разведряване в двустранните отношения. Да, Ердоган с радост приема военните почести и банкета в своя чест, но посланието, което отправя към своите привърженици в Турция си остава едно и също вече от месеци, ако не и от години: Не допускаме германците да ни разиграват, защото правителството в Берлин закриля врагове на Турция.

Защо германските турци обичат Турция повече от Германия?

Живеят в демократична Германия, но се идентифицират в много по-голяма степен с автократично управляваната Турция на Ердоган: германските турци се отдалечават все повече от Германия и нейния ценностен ред. Ето причините: (25.09.2018)

Тъкмо в седмицата, през която Ердоган поема на официално посещение към Германия, Турция връчва на Берлин списък с имена на хора, които Германия, ако нямала нищо против, трябвало да ѝ предаде. В списъка фигурира и известният журналист Джем Дюндар, добре познат критик на турското правителство, който живее в изгнание в Германия. Него Ердоган, естествено, обвинява в шпионаж и пропаганда. Гротескно дебелоочие! Турската страна официално заплашва, че ще отмени пресконференцията на Ердоган с германската канцлерка, ако участва и журналистът Дюндар. И това се случва насред Берлин, в самото канцлерство! В крайна сметка Дюндар доброволно се отказва, за да предотврати ескалацията. Тоест, босфорският автократ решава едва ли не по своя воля кой в Берлин какви въпроси да му задава. Не е за вярване!

Германците са против такова посрещане

Германското правителство и Президентството заплануваха това официално посещение в противоречие с еднозначното настроение сред германското население. Във всички допитвания на тема Турция и Ердоган германците изразяват едно ясно мнение: Добре, нека разговаряме, нека поддържаме контакт – но на ясна дистанция! В този смисъл беше неубедителна реакцията на Ангела Меркел в отговор на списъка, изпратен от Турция: тя се опита да се измъкне и да омаловажи ситуацията, както прави често, когато положението е напечено. А тъкмо вечерта, когато се разпространи новината за този списък и нито един представител на турската делегация не я опроверга, Ердоган седеше редом с германския президент на една маса с кристални чаши и ленени салфетки.

А хората отвън, на улицата, са раздразнени от усилията, които се полагат за властника от Анкара: снайперисти на всеки покрив около канцлерството и хотел „Адлон", изпозатворени улици. Такова се случва само при посещенията на американския президент, на британската кралица и на папата. Като вземем всичко накуп – пресконференцията, официалния банкет и мерките за сигурност – получава се обща картина, която ни кара да се замислим: Чакай сега, не можеше ли и малко по-скромно?

Защо не работно посещение?

Между Ердоган и Меркел, между Германия и Турция има много сериозни теми за обсъждане. В момента, заради хилавата турска икономика, Ердоган има нужда от германците много повече, отколкото те от него. Ако го кажем съвсем ясно и от прагматична гледна точка: в случая много по-подходящо щеше да бъде едно по-кратко, работно посещение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАСАН

    22 6 Отговор
    Бизнеса,парите....има силен спад на немския износ към Турция и немските олигарси дръпнаха ушенцето на Меркел..
  • 2 ХАСАН

    18 10 Отговор
    Интерсно как биха постъпили ако немски журналист беше осветлил тайна военна операция на немските тайните служби! Сигурно щяха да го намерят в някой ров..а в Турция е демократично-съдят го!

    Коментиран от #14

  • 3 защо защо

    7 10 Отговор
    ами просто меркел и макарона работят СРЕЩУ ес и европейците !!! за съжаление нямаме един европейски доналд тръмп който въпреки дефектите си поставя америка и американците на първо място !! а немците сами си избраха меркел то не им бе дадена и друга възможност но трябваше просто да откажат да гласуват !! а ес няма какво да обсъжда с турция защото освен някакви стоки произведени от европейски филиали няма какво друго да получим а от това забогатяват само шепа едри индустриалци инвестирали в турция
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Месут

    13 20 Отговор
    Защото е велик лидер, който е достоен за уважение и немците го знаят. Не е като жалкият български пилот на самолет, а исках да кажа президент да не го бръснат за слива никъде, добре че е Бойко поне да сте в девета дупка на кавала, ама и той горският е васал на великият Ердоган!

    Коментиран от #6, #10

  • 6 Крали Марко

    7 10 Отговор

    До коментар #5 от "Месут":

    Германия посрещна милиони ислямски бежанци, та режеп няма да посрещне.... Само че режеп се прибира при раята... А останалите се развиват напред...
  • 7 Това казва всичко

    18 3 Отговор
    Такова се случва само при посещенията на американския президент, на британската кралица и на папата.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 jambazina

    26 0 Отговор
    Турция и Германия до такава степен са се оплели, че всяка от страните има мощни лостове да се меси във вътрешните работи на другата. Голямата евигрантска вълна от турци към Германия е резултат от лакомията на немските монополи за евтина работна ръка и въпреки че това се върна като бумеранг към тях, отново направиха същото в наши дни. В края на краищата дали Меркел е проста бабичка си е работа на немците в Германия и дали Ердоган е диктатор си е работа на турците в Турция.
  • 10 Вили

    8 19 Отговор

    До коментар #5 от "Месут":

    Ердоган е велик лидер колкото Садам Хюсеин, Кадафи, Асад, чалмите от Иран.
  • 11 ФЕРДИКОМ

    18 3 Отговор
    ЗАЩОТО Е ОНБАШИЯ В ТОЗИ РЕГИОН, ФАКТОР ЗА СПОКОЙСТВИЕ И ПРОСПЕРИТЕТ .
    НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ЧЕ ТУРСКАТА ДЪРЖАВА НЕ СЕ НАМИРА ДО ЖЕНЕВА, А В РЕГИОН КЪДЕТО СЕ СБЛЪСКВАТ МНОГО ЕТНОСИ И РЕЛИГИЙИ .
    РАЗБИРА СЕ НАПОСЛЕДЪК И БИЗНЕС ИНТЕРЕСИ И ЛЮБИТЕЛИ НА ПЕТРОЛКНИ ПРОДУКТИ .
    ЗА ТОВА Е ПО ДОБРЕ МАААЛКО С ТВЪРДА РЪКА ЗА ДА НЕ ИЗЛЕЗНАТ НЕЩАТА ОТ КОНТРОЛ.

    Коментиран от #12

  • 12 Кънчо Мънчеф

    3 10 Отговор

    До коментар #11 от "ФЕРДИКОМ":

    Ама твърда ръка но, този турчин заграби територия колкото българия и не се спира . Ако продължава така ....
  • 13 незнайко

    7 2 Отговор
    Късно е вече !!! Процеса на "полуразпад" започна и никой, даже и германците не са в състояние да го спрат !!! Връщаме се назад 140 години, когато Турция падна но сега е обратно !!! Даже и господ не може да ни помогне, когато сами не го искаме !!!
  • 14 Нюрнбергският процес

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "ХАСАН":

    Ей момче, че Турция е била хваната на каишката много пъти, да оборудва отвратителните джихадисти на "Ислямската Държава" и нападенията си с оръжие и да лекува ранените си изтезатели убиици терористи, не е държавна тайна а престъпление срещу човечеството и има сериозни последици за ръководството на страната.
  • 15 Омbre

    4 1 Отговор
    Този е много хитър и умен турчин, плете си кошничката и му дреми сайдера