Отидете към основна версия

1 179 13

Борисов пред ООН: Да подкрепим Македония на референдума за името

  • оон-
  • бойко борисов-
  • ес-
  • западни балкани

По-голямата част от речта си премиерът посвети на усилията на българското председателство на Съвета на ЕС за подновяване на процеса на интеграция на страните от Западните Балкани

“Македония тази седмица ще трябва да вземе важно решение по споразумението с Гърция. Това е исторически момент и затова трябва да ги подкрепим да вземат това решение за бъдещето на страната си.”

Това заяви българският премиер Бойко Борисов в петък в речта си пред 73-ото общо събрание на ООН.

По-голямата част от речта си премиерът посвети на усилията на българското председателство на Съвета на ЕС за подновяване на процеса на интеграция на страните от Западните Балкани.

“Споразуменията, постигнати между София и Скопие и Атина и Скопие, са изключително важни. Те са стъпки за стабилност и сигурност в Югоизточна Европа”, заяви Борисов.

ООН трябва да засили усилията си за намиране на мирно решение на конфликта в Източна Украйна, като това решение не трябва да нарушава териториалната цялост на страната, заяви още той. В Близкия изток пък трябва да се положат още усилия за намаляване на напрежението в Сирия и постигането на мирно съжителство между Израел и Палестина, отбеляза премиерът. Той посочи, че България ще се бори за място в Съвета по човешките права на ООН през тази година.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини