Отидете към основна версия

1 222 1

Гинеколог и правозащитничка с Нобеловата награда за мир (СНИМКИ)

  • нобелова награда-
  • дени муквеге-
  • надя мурад-
  • ислямска държава
Снимки: БТА/АР

Гинекологът Дени Муквеге, лекуващ жертви на сексуално насилие в Демократична република Конго и Надя Мурад, язидска защитничка на човешките права, оцеляла след сексуално робство в Ирак в ръцете на Ислямска държава, спечелиха Нобеловата награда за мир, предаде CNN.

Двамата са отличени за борбата си срещу използването на сексуално насилие като оръжие при войни и въоръжени конфликти, съобщи Норвежкият Нобелов комитет, отбелязвайки, че "и двамата лауреати имат важен принос за привличане на вниманието към и борбата с подобни военни престъпления".

Муквеге е гинеколог, който лекува жертви на сексуално насилие в Демократична република Конго. Той ръководи болницата Панзи в източния град Букаву. Клиниката му беше открита през 1999 г. и всяка година лекува хиляди жени, много от които имат нужда от хирургическа помощ след сексуално насилие.

Мурад се застъпва за правата на язидското малцинство в Ирак и за правата на жените и бежанците. През 2014 г. тя попада в робство на бойци на "Ислямска държава" в град Мосул и е изнасилена.

Наградата на стойност 9 милиона шведски крони (1 милион долара) ще бъде връчена в Осло на 10 декември. Това е годишнината от смъртта на шведския индустриалец Алфред Нобел, учредил наградата в завещанието си от 1895 година.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: