1 Октомври, 2018 14:55 1 462 1

Нобелът за медицина отива при... (СНИМКИ)

  • джеймс п. алисън-
  • тасуку хонджо-
  • нобелова награда-
  • алфред нобел

Джеймс П. Алисън и Тасуку Хонджо са отличени за пробив в лечението на рака

Нобелът за медицина отива при... (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Джеймс П. Алисън и Тасуку Хонджо спечелиха съвместно Нобеловата награда за физиология или медицина за "тяхното откритие на ракова терапия чрез инхибиране на отрицателна имунна регулация", съобщи BBC.

Откритията на двамата учени водят до пробив в лечението на рака.

"Алисън и Хонджо показаха как различните стратегии за инхибиране на спирачките върху имунната система могат да бъдат използвани в лечението на рака", обясни в изявлението си присъждащият наградата Кралски Каролински медицинско-хирургичен институт.

Ракът убива милиони хора годишно и е едно от най-големите предизвикателства в здравеопазването. Като стимулират вродената способност на имунната система да атакува туморните клетки, тазгодишните Нобелови лауреати създават изцяло нов принцип за лечение на ракови заболявания.

Алисън изследва известен протеин, който "функционира като спирачка върху имунната система", обяснява сайтът Nobelprize.org. Той осъзнава потенциала на премахването на тази спирачка, за да бъдат освободени имунните клетки да атакуват туморите. След това разработва тази концепция в изцяло нов подход за лечение на болни от рак.

Нобелът за медицина отива при... (СНИМКИ)

Нобелът за медицина отива при... (СНИМКИ)

Тасуку Хонджо открива паралелно протеин на имунните клетки и след като изследва внимателно функцията му, разкрива, че той също действа като спирачка, но с различен механизъм. Леченията на базата на неговото откритие са поразително ефективни в борбата срещу раковите заболявания.
"Значимите открития на двамата лауреати са пробив в борбата ни срещу рака", заяви Кралският Каролински медицинско-хирургичен институт.

Нобеловите награди ще бъдат връчени на церемония в Стокхолмската концертна зала на 10 декември - в деня на кончината на основателя на Нобеловата награда - Алфред Нобел.

Нобелът за медицина отива при... (СНИМКИ)

Тази година паричната равностойност на наградата е 9 милиона крони (873 000 евро)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГосТ

    7 0 Отговор
    Генното инженерство на антитела в левкоцитите, разпознаващи специфични тумори е по перспективно според мен и в сащ вече дори се прилага. Просто чрез преливане на кръв с ГМО левкоцити на пациента. В случая се касае за инхибиране на имуносупресор. Изглежда по лесно приложимо чрез дозиране на инхибитор на протеина,но не е толкова специфично като първия метод... Просто мнение. Респект. Всъщност тези хора определят бъдещето, въпреки че взимат значително по малко пари от тенисистите ;)
Новини по държави: