2 Октомври, 2018 14:00 1 637 25

Трима учени получиха Нобела за физика

  • нобелова награда-
  • физика-
  • артър ашкин-
  • жерар муру-
  • дона стрикланд-
  • кралска шведска академия на науките

Артър Ашкин, Жерар Муру и Дона Стрикланд са отличени за революционни изобретения в областта на лазерните технологии

Трима учени получиха Нобела за физика - 1
Снимки: БТА/АР

Американецът Артър Ашкин, французинът Жерар Муру и канадката Дона Стрикланд спечелиха Нобелова награда за физика за революционни изобретения в областта на лазерните технологии, съобщи ВВС.

Ашкин е награден за изобретяването на оптични пинсети и тяхното приложение в биологичните системи. Муру и Стрикланд са отличени за откриването на метод за генериране на ултракъси оптични импулси с висока интензивност.

Артър Ашкин ще получи половината от паричната награда, а Жерар Муру и Дона Стрикланд ще си поделят другата половина.

"Наградените тази година изобретения революционализираха лазерната физика - заявиха от присъждащата отличията Кралска шведска академия на науките. - С тях изключително малки обекти и невероятно бързи процеси се виждат в нова светлина. Инструменти с авангардна точност дават възможност да се работи в неизследвани области и имат множество индустриални и медицински приложения".

Ашкин изобретява оптичните пинсети, които улавят частици, атоми, вируси и други живи клетки с лазерни лъчи.

Трима учени получиха Нобела за физика

Муру и Стрикланд откриват метод за генериране на ултракъси оптични импулси с висока интензивност, най-високата, постигана от човек. Практическите приложения са много, включително и в очната хирургия.

Дона Стрикланд е едва третата жена, печелила Нобелова награда за физика. Преди нея отличието получават Мария Кюри през 1903 година и Мария Гьоперт Майер през 1963-а.

Нобеловата награда за физика се присъжда от Кралската шведска академия на науките от 1901 г.

Отличията ще бъдат връчени на церемония в Стокхолмската концертна зала на 10 декември - в деня на кончината на основателя на наградата - Алфред Нобел.

Тази година паричната равностойност на наградата е 9 милиона крони (873 000 евро).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Валя

    1 2 Отговор
    А няма ли такава награда за религия и ,,вяра,, или просто няма никакви съществени открития в тази насока за последните 20 века ?

    Коментиран от #2, #3, #21

  • 2 Жозеф

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Валя":

    Догодина!
  • 3 ГосТ

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Валя":

    Хахаха, днес целия си ден във тоз форум,та драго ми е да те срещна. Между другото,виж коя поред жена печели за физика в цялата история :)))
    Сексистка шегичка ;)
  • 4 п.п.

    1 1 Отговор
    днес срещнах един цитат на Джизъса...и май се отказвам да сменям православната с католическа. Директно будизъм!

    Коментиран от #7

  • 5 ГосТ

    0 0 Отговор
    Айде, за мир на тръмпи ;)
  • 6 Ердоган

    3 3 Отговор
    От ,, умната ,, булгаристанска нация нямали да има най после един носител на тази награда. Турците са вече двама

    Коментиран от #8, #9, #23, #24

  • 7 Валя

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "п.п.":

    Супер и на мен ми е драго и се радвам че отиваш все към по верни посоки . Будизмът не е авторитарен и до колкото знам не задължава никого към нищо . той май е по скоро философия . и самият Буда е величаел природата и човешкото същество като цяло а не фантастични личности витаещи нейде из облаците . правилна ли е информацията ми?

    Коментиран от #10

  • 8 Индианеца

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "Ердоган":

    Аз знам само за Орхан Памук за литература ,не знам дали е лауреат но Ако не беше българина Атанасов нямаше да можеш да питаш чрез компютъра си

    Коментиран от #16, #20

  • 9 ГосТ

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ердоган":

    От 80 МИЛИОНА бате- един лауреат, който е завършил и работил през цялото време в щатите- евала. Той е с още двама американци за ДНК репарациите. Иначе и аз като Валя за религията,не признавам наградите за литература и мир. Още по субективни са.
  • 10 ГосТ

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Валя":

    Трябва да навляза малко, за да отговоря :) Но мисля че и там има много хард канони (пости и т.н.), които са за монасите обаче. Факт, че е най ненатрапчива обаче ;)

    Коментиран от #13

  • 11 Нобелийте към за Белене

    1 0 Отговор
    кой знае къв’ужас са измислили празните им глави (кво’ нов вирус или колтивиране парници за мозъци че , то др. и не остана ),мислят си че ще изхитрят Бога завалиите 🤣🤣🤣

    Коментиран от #14

  • 12 До Индианеца 8

    1 1 Отговор
    Въй въй е голямо чудо е измислил нема що , да компютизират 🧠 ли било
    гениальност ?
    Аз за това и казвам :
    бил е прав Дарвин ,
    че човеците еволюираха в маймуни ,
    за това и у-те спряха да учат в
    програмата кой бил лъжеца Дарвин
  • 13 Валя

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "ГосТ":

    Да със сигурност и доколкото знам значението на ,,не убивай,, там се използва със истинското си значение , а не като при някои дето го преиначават и разтълкуват по техни си начини като исляма например
  • 14 Валя

    0 2 Отговор

    До коментар #11 от "Нобелийте към за Белене":

    Моите извинения ама учените и науката отдавна е изхитрила ,,Бога,, и дори разобличила

    Коментиран от #19, #22

  • 15 Някъде към 3456 година

    0 0 Отговор
    Се очаква да се роди първият български нобелист

    Коментиран от #18

  • 16 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Индианеца":

    Само ,че българинът Атанасов навсякъде се е определял като американец.Не е знаел български. Слушал съм интервюта с него,някога преди 30-тина години по радиото.Признава ,че не говори родния си език и никакви носталгични нотки към България също нямаше.

    Коментиран от #17

  • 17 ГосТ

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    Еми то и вашият биохимик нобелист е бил американец. Евала на пичагата,за разлика от вас не злобея. Попаднал в добър екип и взел с още двама наградата.
  • 18 ГосТ

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Някъде към 3456 година":

    Това сметна ли го, съгласен съм на доверие. Като вземеш отношението между етническите турци и етническите българи (-малцинствените групи) и броя награди взети от турци за периода от първата награда досега (единия за литература... което не ми се нрави и другия с американски паспорт), може да се направи предположение кога да очакваме от българин. Аз мога да ти кажа за българин в екипа на изследовател показал един от най мощните методи за генно инженерство,но не получил Нобелова награда. Което, между другото беше скандал. Но това не е първият. Та така, при положение, че сме доста по умни (олимпиадите по природни науки го показват недвусмислено) може да вземем и по рано от предвиденото
  • 19 ГосТ

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Валя":

    😂 само като му видиш написаното и не си струва да се занимаваш.ама стига и ти с тези крайности,казах ти какво се случи като си говорихме как ще вземем на Бог заровете (в случая имах предвид генетичният зар)...И между другото, аз не харесвам айнщайн по ред причини (освен че е чифут),но в един от споровете с Нилс Бор- айнщайн казал че Бог не играе на зарове,а Бор му отвърнал че не може да казва на Бог какво да прави. Освен това, колкото и да изкарват Хокинг пълен атеист той също е имал вяра и допълва,че Бог не само играе зарове,но понякога ги хвърля там, където не можем да ги видим.
  • 20 Пенционер

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Индианеца":

    Само да попитам-Верно ли Атанасов е открил компютъра?Щото един човек може сам да открие примерно щайга с компоти в мазето,но компютъра е малко по различен.Па може и да бъркам.
  • 21 Пенционер

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Валя":

    Наградата за религия е безспорно за евреите.Те ни пробутаха християнството,пропито с примирение и овчедушие,обратното на Талмуда.По същия начин ни пробутват и Истанбулската конвенция.
  • 22 До Валя

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Валя":

    Хмммм мислиш ли че умниците са надхитрили Бога ? Ако мислиш че науката с философията им Бог не го допусна се лъжеш ,и ако мислиш че сам Бог не знае че служат на великия лъжец ,пак се лъжеш . Тоест ,ти сама си в противоречие на две истини ! Защото , щом науката нее полезна ,но във вреда на природата създал Бога ,то е масононаука-магия ЗЗ (...) а щом вярват в ТЕ в дявола
    ТО ИМА БОГ КОИТО ДОПУСНА
    ДЯВОЛА ХАОС ... ДА ВЗЕМЕ СВОЯ ДЯЛ с ВЯРВАЩИ МУ ДУШИ ПРЕЗ ПОЗВОЛЕНОТО ВРЕМЕ за
    ДА ВЛАСТВА НА ЗЕМЯТА “ определеното време му иде края 👁
    Та Валя ,не си мисли че технологията ще надхитри Бога оооо не е 🌏 📡🛸🛰🤣🤣🤣🤣 😘
  • 23 ganio

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ердоган":

    Здрасти. Професор Жерар Муру работеше ЗАЕДНО с нашия проф. Салтиел именно в тази област за която получи нобелова награда(Като Салтиел беше движещата сила в тази научна група). За съжаление проф Салтиел почина преди няколко години, иначе най-вероятно щеше да я получи заедно с проф. Муру. (Областта на изследвания бяха оптични солитони, които се използват и за оптични пинсети, другата област бе свръх къси импулси).
  • 24 ganio

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ердоган":

    Ама ти от къде да знаеш, като по цял ден мъчиш козичките.

    Коментиран от #25

  • 25 ГосТ

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "ganio":

    Много са зле горките. Наистина браво на техния биохимик,но от 80млн... освен това представа си нямат колко български физици,химици,биолози и математици работят по целия свят и дават резултати. Простолюдието се и хванало с тези Нобелови награди, които безспорно имат стойност,но има много субективни фактори и при тях.
Новини по държави: