Отидете към основна версия

1 202 3

Хиляди в Москва: Путин? Не, благодаря (обновена)

  • русия-
  • владимир путин

Значително по-малко противници на Путин протестират

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няколко хиляди души се събраха в Москва на поредно протестно шествие срещу новия – стар президент Владимир Путин. Те настояват да се проведат нови избори за държавен глава.

С бели балони и наметала, символите на недоволството срещу бившия агент на КГБ, протестиращите отново надигат глас срещу опорочените, според тях, избори и нечестната победа, коментира Ройтерс. Съмнения за честността на вота в Русия изразиха и международни наблюдатели. 

Протестът ще е показателен за бъдещето на опозицията и способността й да се задържи единна след преизбирането на Путин. Настроението днес не е толкова горещо, както на предишните анти-Путин протести. Днес на улицата излязоха между 10 000 и 20 000 души, което бледнее в сравнение на големия декемврийски протест, подкрепен от 100 000 души.

Лидерът на либералната опозиция Григорий Явлински, чието правото да участва в изборите му бе отказано, призова хората към търпение, докато се смени държавния управленски модел.

„Ако тази система се е изграждала в продължение на 15 години, то ние ще имаме нужда от 3, 4 или 5 години, за да я премахнем“, заяви Явлински.

Владимир Путин получи 64 % или 45 млн. гласа на първия тур на президентските избори. Основният му съперник - комунистът Генадий Зюганов остана далеч назад със 17 на сто от гласовете.

Трети се нареди олигархът Михаил Прохоров със 7,6 % подкрепа. След него идват националистът Владимир Жириновски и центристът Сергей Миронов, съответно с 6,2 и 3,6 на сто.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини