Last news in Fakti

26 Март, 2012 12:50 2 801 4

Путин влиза в Кремъл, руснаците бягат в чужбина

  • владимир путин-
  • руснаци-
  • чужбина-
  • вциом
Путин влиза в Кремъл, руснаците бягат в чужбина - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Връщането на руския премиер Владимир Путин в Кремъл като президент е принудило близо 11% от руснаците да се замислят за емиграция в чужбина.

Това показват резултатите от проучване на Общоруския център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ).

Изследването е направено през март след победата на Владимир Путин за изборите за президент.

Неговите резултати показват, че

11% от запитаните са заявили твърдото си желание да сменят руското си местожителство с такова зад граница.

Други 88% все пак предпочели да не бягат от родината си.

От кандидат-емигрантите 11% смятат, че могат да се изнесат в чужбина до година-две, 13% - до три-пет години, а останалите искат да го направят, но не са си поставили конкретни срокове.

Анализаторите отбелязват една интересна тенденция. И в Русия, както и в останалия свят, колко по-възрастен е човек, толкова по-трудно се решава да емигрира.

Близо 25% от руснаците между 18 и 24 години са готови „да се изнесат“.

В категорията 25-34 годишните този процент спада на 14%, а 35-44 годишните – 13%, 45-59 годишните отново спад до 7% и едва 1% от 60-годишните са готови да напуснат родната си.

Най-изявените патриоти са поддръжниците на Единна Русия. Едва 6% от тях се замислят за „бягство“, докато сред подкрепящите Михаил Прохоров всеки четвърти гледа към Запада като възможност за житейската си реализация.

Според социолозите в нагласите няма нищо странни, защото по традиция опозицията винаги е гледала на Запад като опция за своето бъдеще.  Освен това 19% от поддръжниците на Сергей Миронов, 18% - на националиста Владимир Жириновски и 13% на комуниста Генади Зюганов също са склонни да емигрират.

Президентът на Центъра за развитието на демокрацията и правата на човека Юрий Джибладзе припомни, че

дали тези настроения ще се реализират зависи от развитието на събитията.

Дали консервативната и съхраняващата статус-кво риторика ще се реализира или избраният президент и подкрепящите го елите все пак ще се вслушат в мнението на активното малцинство, коментира Джибладзе.

Политически анализатори припомнят, че през последните години Владимир Путин показа невероятен политически нюх да оцелява в руската политика.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Божидар Маринов

    0 0 Отговор
    Абе кви са тези глупости бе.Пак платени от хамериканците статии.

    Няма ли да спрат с тези тъпи опити да дестабилизират Русия.

    Руснаците искат Путин.Повече от 90% от Руснаците подкрепят Путин.
  • 2 Сандо

    1 0 Отговор
    Уважавам измъченият руски народ,но не и руското правителство;все пак от Путин няма по-подходящ за момента.Той връща държавността в Русия ,а ние сме като в разграден двор и не е алкохолик като Елцин.
  • 3 олга кривлева

    0 0 Отговор
    Това затлавие сигурно е измислено от Ал Джазира!!!!Информационентрансфер на арабската пролетна тъпотия!!!!Тук обаче сте сбъркали - шопа си знае само едно - винаги е прав!!!!
  • 4 Не са хора !

    0 0 Отговор
    Да бе избрали са те Путин ! Колкото ние тука избрахме Боко ... Всичко е нагласено ! Боко е нахален , нещо там прави в материален аспект ,но въпреки това не го бива ! Путин пък съвсем и той е противен и деспотичен ! Да се махат !!! Да дойде някой разумен и ДОБЪР ЧОВЕК , малд и със мисъл , дори и да не е спезиалист да има зад себе си добър екип и той просто да издава решенията съгласувано с народа ! Да има пряка ДЕМОКРАЦИЯ ! Тва е най-доброто и аз познавам човек ,който се подготвя в не много близкото бъдеще да се опита да се внедри в политиката и да управлява като човек :)