Отидете към основна версия

8 233 21

Гърция ще пише историята на Македония

  • гърция-
  • споразумение-
  • македония

Георги Иванов недоволства срещу споразумението за смяната на името на страната

Президентът на Македония Георге Иванов отправи критики към споразумението на страната с Гърция и влиянието, което то ще окаже върху македонската наука, съобщи Алсат – М.

Според него споразумението ще доведе до политически коректна история, съставена по желанията на Гърция. Той подчерта, че гръцката държава ще има влияние върху македонското образование.

„С този договор академичната дейност на нашите учени ще бъде контролирана от бюрократи и дипломати, които ревностно ще цензурират нашите учебници. Авторите на този договор не познават балканската история и загърбват основни ценности. Те отричат правото за самоопределяне. Тоест отхвърлят идеята дадена нация сама да се определи, без някой да се меси в делата й“, заяви Иванов.

Споразумението предвижда съставянето на съвместни исторически и археологически комисии, които заедно да тълкуват историческото наследство на Македония.

Според споразумението страната трябва да смени името си на Северна Македония, като така ще може да стане член на НАТО и ЕС.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: