Last news in Fakti

27 Октомври, 2018 12:44 4 201 11

Гърция: Македония в НАТО, но само с ново име

  • гърция-
  • нато-
  • македония-
  • северна македония-
  • зоран заев

Атина подкрепя членство на Скопие в НАТО и ЕС само след смяна на името

Гърция: Македония в НАТО, но само с ново име - 1
Снимка: БТА/АР

Ние се стремим към сърдечни и добри междусъседски отношения и демонстрираме на практика, че подкрепяме членство в НАТО и Европейския съюз на Македония, но първо трябва да бъде решен въпросът с името съгласно международното право и историята, заяви гръцкият президент Прокопис Павлопулос, цитиран от МИА.

Едва след като конституционните поправки бъдат направени, споразумението за името ще бъде изпратено в парламента за ратификация, посочи държавният глава, който участваше в събитие в Солун.

"Нашата съседка трябва да направи необходимите промени в своето законодателство, по-точно в конституцията. И те поеха този ангажимент, така че ние очакваме да го изпълнят. Едва след като процесът бъде завършен и след като бъде установено, че конституционната ревизия съдържа всички гаранции, тогава ще има покана за членство в НАТО и започване на преговорите за присъединяване към ЕС", посочи гръцкият президент.

На 19 октомври парламентът в Скопие гласува с мнозинство от две трети предложението на правителството да се пристъпи към внасяне на поправки в конституцията, произтичащи от Преспанското споразумение с Гърция, което предвижда смяна на името на страната на Република Северна Македония.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Borislav Popov

    2 9 Отговор
    С ново, значи с ново, македонския народ е съгласен на всичко, само и само да влезе в ЕС и в НАТО !

    Коментиран от #4

  • 2 гост

    0 3 Отговор
    Тъй като Русия и Турция нямат проблеми с думите, както Македония, нека кажат страната истинска Русия, единствена Турция, нещо подобно.
  • 3 Румяна Костова

    3 10 Отговор
    Македонците на всяка цена искат да станат пълноправни членове на НАТО понеже се осъзнаха, че светлото бъдеще на страната е невъзможно без алиянса и евросъюза.
  • 4 Референдум

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Borislav Popov":

    Македонския народ не е е съгласен и ясно го показа. Американците подкупила част от депутатите и промените започнаха.

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ivan4o

    2 3 Отговор
    Ердо кът каже Македония само в нато със старото име!

    Коментиран от #9

  • 7 До Референдум

    1 3 Отговор
    Зайката, като млад и необигран политик падна в капана на сръбската и руската ДС. Брои на избиратели по-голям от населението на РМ ? Може би са нямали време и са наивници, ама ги преметнаха. Отделно от това на референдуми винаги гласуват по-малко хора. Давам ти пример с наш Бойко. Въпросите и "сигурните" отговори на сиромахомилското поведение на българският избирател в комбинация с пеканите политикани ББ и ЦЦ и насрочиха референдума заедно с изборите. Ако бяха отделно щяха да гласуват до 20-30%.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 по-вероятно

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "ivan4o":

    Северна Македония вътре, стара Турция вън.
  • 10 Ставрю

    9 2 Отговор
    Македонския народ си каза думата. Но Заев е един подкупен предател той е гушнал доста милиони и сега трябва да изпълни гадния план. Американския дявол на всяка цена трябва да стъпи и тук.
  • 11 Мария

    3 0 Отговор
    ГЪРЦИТЕ?НЕ ИМ ВЯРВАМ,ОТ ТЯХ САМО ПОДЛОСТ СМЕ ВИДЯЛИ!
Новини по държави: