Отидете към основна версия

6 115 16

Австралия го закъса за работна ръка

  • австралия-
  • работна ръка-
  • виза-
  • емигранти-
  • куинсланд

Канбера удължи визите на младите чужденци заради липсата на работници

Снимка: БТА/АР

Австралия обяви удължаването на ваканционно-работните визи, които се предоставят на младите чужденци, за да се справи с недостига на работна ръка в земеделския сектор, предаде Франс прес.

Тези визи ще бъдат удължени от 1 на 3 години, при условие, че младите хора работят в земеделския сектор поне 6 месеца.

Над 200 000 визи за работа по време на ваканция са били издадени през 2017-2018 година, като сред 45-те националности, които са се възползвали от програмата, преобладават британците, германците и французите.

Досега притежателите на визи можеха да прекарат втора година в Австралия, при условие че работят в отдалечената Северна територия на страната.

От 2019 година младите чужденци биха могли да останат 3 години на огромния остров-континент, ако работят 6 месеца в някои селски райони, които страдат от особено голяма липса на работна ръка.

От 2017 година управляващото консервативно правителство ограничи обхвата на временните работни визи за чужденци в рамките на драстичната си имиграционна политика

Някои райони обаче се оплакаха, че им липсва работна ръка при събирането на реколтата, най-вече в селската част на Куинсланд. Този щат ще е ключов за управляващата консервативна коалиция на изборите, които ще се проведат преди май.

Университетът в Нов Южен Уелс посочи в проучване, че по-голямата част от международните студенти и чужденците, които пътуват из Австралия, за да работят, получават само част от минималната работна заплата за страната.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: