Отидете към основна версия

4 097 10

Гърция и Македония се сближават

  • гърция-
  • македония-
  • скопие-
  • преспанско споразумение

Атина и Скопие твърдят, че са постигнали прогрес по отношение на учебниците по история

Снимка: БТА/АР

Високопоставени представители на Гърция и на Република Македония заявиха, че е постигнат прогрес в разговорите за преразглеждане на учебниците в двете страни като част от усилията за преодоляване на враждебността между тях, съобщава АР.

Според Преспанското споразумение от юни тази година, Гърция и Република Македония се ангажират "да предприемат ефективни мерки за предотвратяване на всякакви враждебни действия или пропаганда, която може да провокира шовинизъм, враждебност, иредентизъм и ревизионизъм".

Двете страни създадоха 14-членна научна комисия, която трябва да прегледа учебниците. Първото заседание на комисията беше по-рано този месец в Солун. В рамките на Четиристранната среща на външните министри на Гърция, България, Албания и Република Македония в Солун, гръцкият заместник външен министър Йоргос Катрунгалос е определил заседанието на комисията като много конструктивно.

Той е съобщил, че комисията е одобрила методологията на работата си, което Катрунгалос е окачествил като "исторически пробив".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: