Last news in Fakti

24 Ноември, 2018 12:05 4 049 10

Гърция и Македония се сближават

  • гърция-
  • македония-
  • скопие-
  • преспанско споразумение

Атина и Скопие твърдят, че са постигнали прогрес по отношение на учебниците по история

Гърция и Македония се сближават - 1
Снимка: БТА/АР

Високопоставени представители на Гърция и на Република Македония заявиха, че е постигнат прогрес в разговорите за преразглеждане на учебниците в двете страни като част от усилията за преодоляване на враждебността между тях, съобщава АР.

Според Преспанското споразумение от юни тази година, Гърция и Република Македония се ангажират "да предприемат ефективни мерки за предотвратяване на всякакви враждебни действия или пропаганда, която може да провокира шовинизъм, враждебност, иредентизъм и ревизионизъм".

Двете страни създадоха 14-членна научна комисия, която трябва да прегледа учебниците. Първото заседание на комисията беше по-рано този месец в Солун. В рамките на Четиристранната среща на външните министри на Гърция, България, Албания и Република Македония в Солун, гръцкият заместник външен министър Йоргос Катрунгалос е определил заседанието на комисията като много конструктивно.

Той е съобщил, че комисията е одобрила методологията на работата си, което Катрунгалос е окачествил като "исторически пробив".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо

    18 5 Отговор
    И какво стана? Само ние сме прецакани от тъпия Боко и още по-тъпата външна министърка.

    Коментиран от #7

  • 2 macedonicus

    5 14 Отговор
    Македония ксакусти !!! Истината , логиката и разумът са нашата сила !!! Историята пропаганда , фалшификации и бугарски халюцинации отидоха на заслуженото им място - на бунището на историята.

    Коментиран от #9

  • 3 Све

    8 6 Отговор
    Америка ще направи ГРЪЦКИЯ официален език в Македония… а после и в България . Още едно правителство на ГЕРБ….

    Коментиран от #6

  • 4 Йойойпн

    14 2 Отговор
    Ако на макетата им станат бабите и дядовците от гроба няма да ги разберат защото са говорили чист български а не тази мешавица наречена македонски език.
  • 5 Асака

    0 0 Отговор
    Нема как организация Мара Бунева иса се спускали.
  • 6 Мая Бугова

    3 4 Отговор

    До коментар #3 от "Све":

    Ще се радвам гръцкият език да стане официален в България.Така и така 98 процента от българите не владеят писмено и говоримо родния си еьик, като гръцкият стане официален поне ще имат оправдание.
  • 7 за пореден път

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Пешо":

    Драги ми Пешо, пишеш глупости! Гледай кака си Корнелия и си трай! Задавал ли си си въпроса дали говоренето на тази жена, глупостите й, помагат за авторитета на държавата ни? Ясна е на всички, само на такива като тебе и всички, свикнали да крадат на воля, не! Вие просто сте шайка писачи на неграмотни глупости. Пишете, каквото ви изнася. И сте ужасни! Пази, Боже, такива да ни управляват - хора с ниска култура и липса на чувство за справедливост!
  • 8 Чукча

    2 0 Отговор
    Верно е че и Корнелия понякога прави грешки , но блести пред Еднокнижния
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Вфвфв

    2 0 Отговор
    Сега като удариха на камък с гръцката история макетата ще на летят на нашата. Туй Самуил, Г. Делчев, Яне и др. барабар със Симеон Радев и Липчев все е маке
Новини по държави: