Отидете към основна версия

2 469 12

Германия се похвали с рекорден бюджет

  • германия-
  • бюджет-
  • ангела меркел-
  • олаф шолц

Той предвижда 13 милиарда евро по-големи разходи в сравнение с 2018 година

Снимки: БТА/АР

Бундестагът одобри националния бюджет за 2019-а, който предвижда 13 милиарда евро по-големи разходи в сравнение с 2018 година. В същото време правителството планира за шеста поредна година да не взема нови заеми, съобщи DW.

Долната камара на германския парламент даде зелена светлина за разходи на стойност 356,4 милиарда евро (405,2 милиарда долара), което е увеличение с 13 милиарда евро спрямо разходите, предвидени за 2018 година.

След три дни на обсъждане депутатите приеха бюджета с 366 гласа "за" и 284 "против" без въздържали се.

Поради нарастващите данъчни приходи, коалиционното правителство на канцлер Ангела Меркел, в което влиза Християндемократически съюз (ХДС), Християнсоциалният съюз (ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП), планира да не прави никакви нови заеми за шеста поредна година. Тази стратегия е известна в Германия като "schwarze Null" ("черна нула").

"Черната нула" е критикувана като ненужна икономия, която засяга цената на инвестициите в образованието, жилищното настаняване и обществената инфраструктура.

Бюджетът предвижда повече пари за социални помощи, за семейства, отбраната и помощи за развитие. Семействата ще получават с 10 евро повече детски надбавки над сегашните 194-200 евро на месец според броя на децата, които родителите отглеждат.

Най-голямата част от парите - 145,3 милиарда евро - се разпределя за трудовия и социалния сектор, отчасти под формата на пенсионни плащания.

Брекзитът представлява ясен риск за икономическия растеж в Европейския съюз през идните години, предупреди германският министър на финансите Олаф Шолц.

Пред депутатите от Бундестага Шолц отбеляза, че след излизането на Великобритания от ЕС, 19-те страни от еврозоната ще осигуряват над 85 процента от БВП на 27-членния съюз. По тази причина той изтъкна усилената си работа съвместно с френския си колега Брюно Льо Мер за превръщане на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) в истински Европейски валутен фонд (ЕВФ), който да подкрепя страни от еврозоната, изправени пред финансови затруднения.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: