24 Ноември, 2018 19:18 7 308 14

Германия облекчава приема на чужда работна ръка

  • германия-
  • работна ръка-
  • чужденци-
  • мигранти

Кой ще има право да идва на работа или на обучение във Федералната република?

Германия облекчава приема на чужда работна ръка - 1
Снимка: БТА/АР

Падат някои важни бариери пред чуждестранната работна ръка. Всички, които искат да изкарват хляба си в Германия, би трябвало да се запознаят много подробно с новия Закон за трудовата миграция. Ето някои важни елементи:

Германия е имиграционна държава – повече от 12 години бяха необходими на управляващите ХДС и ХСС, за да приемат този факт. Повече от ясно е, че страната се нуждае от чуждестранна работна ръка, за да покрива собствените си потребности. Показателно е, че правителството ще гласува т.нар. Закон за трудовата миграция още преди Коледа - на 19 декември т.г.

Правната рамка

Кой ще има право да идва на работа или на обучение в Германия? Това ще бъде съвсем точно определено в новия закон. Фокусът там е насочен основно към хората, които имат висше образование или призната професионална квалификация.

Ако кандидатите отговарят на едно от тези две условия и са си намерили работно място в Германия, те ще могат да започват работа в страната – без значение каква точно е професията им. Това означава, че Германия ще приема всички квалифицирани трудови мигранти, а не само онези, от чиито професии страната се нуждае най-много. Списъкът на най-търсените в момента квалификации включва общо

62 професии и подгрупи – с 14 повече, отколкото през 2017 година. Друга новост е, че вече няма да се проверява дали за определено работно място няма подходящ местен кандидат, който да се ползва с предимство пред чуждестранния. Все пак е направена уговорката, че въпросната проверка ще може да се въвежда обратно, ако се наложи да бъде защитавана местната работна ръка.

Друго правило гласи, че специалистите с призната професионална квалификация ще могат да си търсят работа в Германия и след пристигането си в страната. Досега те бяха длъжни предварително да покажат, че има германски работодател, който е готов да ги назначи. Онези кандидати с професионална квалификация, които имат познания по немски език, вече ще имат на разположение шест месеца, в които да си търсят работа в Германия. Освен това те ще трябва да докажат, че са в състояние да се издържат сами и не се нуждаят от държавни помощи.

Гаранции за качествен труд

Една от най-важните предпоставки за работа в Германия е изискването професионалната квалификация на чуждестранните специалисти да е призната в Германия. В миналото съществуваха редица затруднения по този въпрос. Сега е предвидено системата за признаване на чуждестранните дипломи да бъде усъвършенствана, а чужденците да имат право на повече консултации.

В законопроекта има и една ключова новост, която сериозно ще облекчи чуждестранните кандидати за работа в Германия. „Зюддойче Цайтунг“ пише, че при определени обстоятелства ще съществува „ограничена възможност" кандидатите от чужбина да узаконяват своите дипломи и след като са пристигнали в страната. Това ще има даде правото да си намерят някакъв страничен източник на трудов доход, докато изчакват признаването на своите дипломи.

Коалицията дълго спореше дали обект на новия Закон за трудовата миграция да станат и бежанците с отхвърлени молби за убежище – в случай, че са добре интегрирани, работят и владеят немски език. Тази възможност явно е отхвърлена. Вместо това в проектозакона е предвиден двугодишен срок на търпимост, в който кандидатите няма да бъдат екстрадирани от Германия, в случай, че отговарят на определени условия.

Езикови познания

Курсовете по немски език, които предлага Гьоте Институт в различни страни от света, ще бъдат допълнени и разширени, така че кандидатите още в чужбина да имат възможност да подобрят езиковите си познания. Предвидено е също Германската външнотърговска камара да разшири представителствата си в чужбина, с цел да се насърчи изучаването на немски език. Ще има и модели за сътрудничество с училищата в чужбина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 боцмана

    53 6 Отговор
    Да заминават нашите цигани в Германия , че да се усмихнем и ние най после.

    Коментиран от #2, #7

  • 2 Да заминават ама

    29 1 Отговор

    До коментар #1 от "боцмана":

    Не им дават дипломи каквито в Германия им искат...
  • 3 Васко от малата

    26 1 Отговор
    Бате,а профсионална квафикация "крадец" призната ли е?
    Шото само таква има тука ...
  • 4 Георг Георгиев

    38 6 Отговор
    Лицемерие ,демагогия и лъжа това са Германия и Австрия за чужденците.
  • 5 Нали приеха 1 мил.специалисти

    22 3 Отговор
    само през 2018, ? емигрантска кочина !!!
  • 6 777

    20 5 Отговор
    Живота започва там където свършва Германия !
  • 7 Емигрант

    23 3 Отговор

    До коментар #1 от "боцмана":

    Че те циганите са първите дошли в Германия ,нямаш представа колко много са .Белите българи в Германия са рядкост.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ром

    3 1 Отговор
    Тези глупости са само за бледоликите .
  • 11 ГосТ

    5 4 Отговор
    Надявайте се да отидат тези с черен цвят. Ще отидат малкото останали квалифицирани кадри от България ;). Определено обаче смятам че Франция е по доброто място. Въпрос на вкус и стил, не само на мангизи ;)
  • 12 Nasko

    1 8 Отговор
    Истината е само USA!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 чалма тв

    1 0 Отговор
    Нали там пристигнали милиони мюслимани-програмисти и инженери,пак ги поканете.
Новини по държави: