25 Ноември, 2018 10:00 12 403 21

По 1 200 евро на човек – ако напуснат Германия

  • германия-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • ангела меркел

Акцията обаче рискува да се превърне в автогол

По 1 200 евро на човек – ако напуснат Германия - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бежанци, които решат доброволно да се върнат в родните си страни още до края на тази година, ще получат до 1200 евро от германските власти. Акцията обаче рискува да се превърне в автогол.

Изглежда почти като нормална реклама, но не е. Германското министерство на вътрешните работи поде кампания, адресирана към бежанците: с плакати и допълнителни финансови бонуси пришълците трябва да бъдат убедени да се върнат доброволно в родните си страни. Едно от тези послания гласи: "Твоята страна. Твоето бъдеще. Сега!".

Такива плакати на седем различни езици ще бъдат разлепени из цялата страна. Организаторите на кампанията предвиждат и финансов стимул - всеки, който доброволно реши да се върне в родината си още до края на тази година, може да разчита на парична помощ до 1200 евро. Точният размер на паричния бонус ще зависи и от статута на всеки бежанец. Едно четиричленно семейство, например, може да получи до 3 000 евро.

Програмата StartHilfe Plus („Помощ за ново начало плюс“), се базира на две подобни програми, съществуващи още от 90-те години на миналия век: REAG (Reintegration and Emigration Programme for Asylum Seekers in Germany) и GARP (Government Assisted Repatriation Programme). Важно е да се отбележи, че мярката изключва страните, в които бушуват войни и граждански конфликти, като Сирия, Либия или Йемен.

Остра критика

Кампанията на правителството обаче се натъква на остри критики. Заместник-председателят на фракцията на Зелените в Бундестага Константин фон Ноц оприличи начинанието с "реклама за зимна разпродажба" и го нарече цинично. По думите му, кампанията изглежда цели да прикрие пропуските на самите управляващи, за да бъде подобрена официалната статистика за бежанците в края на годината. Защото броят на онези, които доброволно решават да напуснат Германия, все още е твърде незначителен.

Идеята на вътрешното министерство се натъква на много критики и в социалните мрежи. В Туитър, например, се появи хаштагът #Свободно завръщане. Под него са се натрупали толкова критични мнения, че от министерството решиха да започнат да отговарят лично на някои от тях.

Досега едва около 300 души са се възползвали от новата програма. До края на октомври малко над 14 000 души са решили доброволно да се върнат в родните си страни. В края на тази година броят им навярно ще е значително по-нисък, отколкото през 2017, когато общо 29 000 души са се възползвали от програмите за доброволно напускане на страната. Може да се предположи, че това е една от причините за сегашната кампания, която ще струва близо 500 000 евро, както научи ДВ от организаторите ѝ.

Нежелани в страната?

Как се възприема инициативата от тези, към които е насочена тя? Фатах от Афганистан, който не желае да назове малкото си име, за да не си навлече проблеми със Службата за чужденците, има усещането, че е нежелан в Германия. "Чувствам се така, сякаш искат да ме купят", казва той за ДВ.

Афганистанецът живее в Германия от 2015 година. В родината си той е бил заместник-ръководител на една фирма, но в Германия не може да упражнява професията си. В Потсдам, където се е установил, изкарва прехраната си като работник в складова база. Фатах се гневи на кампанията на министерството: "Не съм дошъл в Германия заради парите - бях принуден да напусна, защото животът ми бе застрашен. В Афганистан си имах хубава работа и изкарвах добри пари", добавя той.

Афганистанецът изобщо не може да си представи да се върне обратно, защото предстои да сключи брак с жена от Германия, с която чакат и дете. Ето защо въпросните 1200 евро за доброволно връщане в родината едва ли могат да бъдат някакъв стимул за него.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vialba

    32 1 Отговор
    Иди ми,
    дойди ми!
  • 2 Димов

    38 1 Отговор
    Айдееее!.... Ся, сичкото братчеди ша са връща масово фаф България. Втасахме я!

    Коментиран от #10

  • 3 ИВАН

    33 1 Отговор
    По една кола бой - безплатен, за тия мустафъзи и да си налягат парцалите от където са изпълзяли, а тия дето ги пуснаха и им дадоха криле - за тях специални награди :)))
  • 4 толерастията е вредна

    37 0 Отговор
    Така не се вади кърлеж !
  • 5 Доктор УдХаус

    49 0 Отговор
    Във Великобритания преди доста години бяха провели същата кампания, даже с по-големи суми. Резултатът: мигрантът отпътуваше за родната си държава, взимаше парите и с тях се връщаше с още двама роднини във Великобритания...
  • 6 боцмана

    29 1 Отговор
    С тези пари знаете ли колко патрони ще купите за решаването на проблема. Тези бежанци за мен не са бежанци а троянски коне. Щом като искаш нещо , редно е да се бориш за него. Това са индивиди или със скрита мисия или пораженци , които не са добре дошли в никоя държава. Винаги досега народното недоволство е тласкало света напред.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 наблюдател

    21 1 Отговор
    Взема1200 евро,каца в Истанбул и влиза отново законно през ГКПП Малко Търново или Капитан Андреево,нискотарифен полет до Берлин и 1000евро ще им остават.Ще раздвижват икономиката на България.
  • 9 Фен

    26 0 Отговор
    Късно е либе. Баба ви меркелица вече осра пеизажа...
  • 10 Ryty

    13 2 Отговор

    До коментар #2 от "Димов":

    Не е така, огнебореца ще обърне нещата, че всеки от тях ще налее у нас по 2000 лв.,
  • 11 Циганин

    15 0 Отговор
    Защо не съм в германия сега да си тръна два три пъти
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Бачо Киро

    9 2 Отговор
    Те им дадоха по 10 бона за да идат, тея щели да им дават по 1200 да си ходят ...
  • 14 Помнещ

    9 0 Отговор
    Едно време Хелмут Кол даваше по50 000 dm да си тръгнат турците от ФРГ ( доброволно) но не би!
  • 15 Боко Тиквата

    12 1 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Афганистанецът изобщо не може да си представи да се върне обратно, защото предстои да сключи брак с жена от Германия, с която чакат и дете."
    Оплел е някоя Хелга, която сега ще му народи чисти арийчета. Слава на Меркел
  • 16 ТРОШАЧА

    11 0 Отговор
    Меркел забърка безумна каша и се готви да си ходи а пък след нея и потоп ! Ето до къде я докараха германците . Чак да не повярва човек че там са родени върлите nazi идеолози като Хитлер Химлер Гьоринг Гьобелс и т.н. Сега германците са заринати с всякаква паплач от Афганистан Африка и близкия изток и май никога вече няма да бъдат ,,чисти арийци ” с каквато идея беше започнал да ги прочиства Хитлер с цел чистота на нация и раса ! Ако стане от гроба и види ...пак ще лапне дулото ...
  • 17 kалинка

    3 3 Отговор
    Много умно! Ще вземат парите, ще се приберат по родните места и после - пак!
    Като сделката с Турция. Турция задържа мигрантите на своя територия, влиза в Европа и мигрантите са в Европа. Не е Турция ще влезе в ЕС. Доста преди това ЕС ще се саморазпадне.
  • 18 Русофил

    10 1 Отговор
    Една по-дебела сопа ще е много по-мотивираща, ама иди обяснявай на простия германски народ...
  • 19 хасан германиць

    4 1 Отговор
    яяя германци търсете си нов дом на луната, тука е заето хяхяяххяхсххах
  • 20 Обратната златка

    2 0 Отговор
    Българин който им е полезен ,или някоя друга нация ,да не е от рода на златтките,защо ще го гонят....!златтките тук да свирят на своите инсттрументи....!
  • 21 Ива

    4 0 Отговор
    Една българка, след като детето й стана на годинка се опита да получи помощи от джоб центъра в Германия. Предложили й да й купят автобусен билет и да се връща в Бг. Излиза, че не е изгодно да си в ЕС.