Отидете към основна версия

5 909 12

Румъния с териториални претенции към България

  • румъния-
  • българия-
  • териториални претенции-
  • газ

Румъния обяви териториални претенции към България за черноморския шелф. В интервю за телевизия „Диджи 24” външният министър на северната ни съседка Кристиан Дяконеску е отбелязал, че

"съществува спорна зона" със София във връзка с морската граница.

Става дума за 17 кв. км.

Кристиан Дяконеску отбелязва, че Букурещ все още не е на „етап на предявяване на претенции“. Дяконеску предложи между Букурещ и София да се проведе политическа дискусия по въпроса за разграничаването на континенталното плато и морската територия.

Според експерти териториалните претенции не са изненада. През февруари Букурещ откри в Черно море огромни залежи от природен газ в партньорство с американската компания ExxonMobil и австрийската OMV.

Находището е на 30 морски мили от морската граница с България.

Сондажът „Домино-1“ и се намира в район Нептун. Той се намира на 170 км. източно от брега и е на дълбочина от 930 м. Предстоят да се извършат сеизмични и геологични изследвания преди да се пристъпи към промишлен добив.

Първоначалните данни показват запаси от синьо гориво от между 43 и 85 млрд. куб.м.

Откритието става два месеца след като ExxonMobil и OMV започнаха да проучват частта от континенталния шелф, която Букурещ получи от Киев след намесата на Международния съд в Хага.

Румъния разполага с газови находища с капацитет от 155 млрд. куб. м. Тя добива около 11 млрд. куб. м. на година, сочат данните на Агенцията за минерални ресурси.

Румъния обаче внася около 4 млрд. куб. м. газ на година от Русия.

Още първите сондажи през 90-те на миналия ХХ в. намекнаха за значителни залежи на газ и петрол.

 

МВнР: Въпросът за морската граница между България и Румъния не е проблем

Въпросът не представлява проблем в двустранните ни отношения, които са партньорски, добросъседски и в духа на общата ни принадлежност към ЕС, се казва в изявление на говорителя на МВнР по повод преговорите за делимитация на морската граница между България и Румъния.

България и Румъния водят преговори за делимитация на черноморските пространства от повече от 20 години, като последният кръг (седемнадесети поред) се състоя през декември 2011 г. в София. Следващият кръг предстои да бъде проведен в Букурещ тази година.

Преговорите текат в приятелска атмосфера и в контекста на желанието и на двете страни въпросът да се реши чрез подписването на двустранно споразумение.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини