Last news in Fakti

28 Март, 2012 13:01 1 244 0

Сидеров: Младенов - Троянски кон на Букурещ?

  • румъния-
  • атака-
  • волен сидеров-
  • николай младенов-
  • териториални претенции-
  • черно море
Сидеров: Младенов - Троянски кон на Букурещ? - 1
Снимка: БГНЕС

„Атака“ поиска оставката на външния министър Николай Младенов, тъй като не е направил достатъчно срещу териториалните претенции на Румъния и заобикалял темата. „Нещо повече – той е склонен на отстъпки пред румънската страна“, обяви в парламента лидерът на партията Волен Сидеров.

Точно преди седмица външният министър на северната ни съседка Кристиан Дяконеску заяви, че "съществува спорна зона" със София във връзка с морската граница от около 17 кв. км.

„Атака“ излезе с проект за декларация на парламента срещу „необоснованите териториални претенции на Румъния към България“, касаещи морската граница и континенталния шелф. Текстът предвижда пълно противопоставяне на румънските претенции и твърдението на Букурещ, че у нас живее подценено румънско малцинство.

Сидеров разкри, че Младенов лично убеждавал премиера Бойко Борисов да не дава подкрепа на декларацията при гласуването й в пленарна зала. Дори бил направен опит да бъде оттеглено разглеждането на проекта в дневния ред на депутатите.

Самият Николай Младенов вчера призова пред ефира на Нова телевизия да не се „поддаваме на необмислени провокации, които работят за чужди интереси“. „Колкото повече се коментира и анализира тази тема у нас, толкова повече обслужваме други страни и интереси. По-добре е да мълчим", е мнението на първия ни дипломат.

„Остава подозрението, че и премиерът се е поддал. Ако не се изясни защо Младенов упорито настоява да се затвори темата, въпросът за оставката стои.“, допълни той и изрази недоумение от спадналия интерес на управляващите по темата, подозирайки „задкулисни действия и предателски позиции“.

Преди дни в медиите се появиха данни, че въпросната зоната всъщност е от 300 кв. м. А държавният секретар на външното министерство на Румъния Богдан Ауреску обясни, че Букурещ е обезпокоен от намерението на българското правителство да даде концесия за проучване на енергийните находища в сектор, който попадал в границите на спорната зона.

Румъния гарантира, че не става дума за териториални претенции към България, но не е изключено отдавна тлеещият въпрос за т.нар. „делимитация“ на черноморските пространства да бъде отнесен до съда в Хага, който има методика за прокарването на морски граници.

През февруари Букурещ откри в Черно море огромни залежи от природен газ в партньорство с американската компания ExxonMobil и австрийската OMV. Находището е на 30 морски мили от морската граница с България.

Според дипломати пък спорната зона в Черно море попада точно в обсега на плана за строителството на руския проект за газопровод „Южен поток“.

Черноморската граница не е единствената румънска претенция - Букурещ може да поиска ипрекрояване на дунавската граница, тъй като на българския бряг имало ерозия. Така у съседите ни ще минат още няколко острова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА