Last news in Fakti

23 Март, 2012 12:37 1 281 1

Териториални претенции в 21 век? Абсурд

  • румъния-
  • черно море-
  • бойко борисов

Румъния притеснена от наше решение за концесия за нефт и газ в спорната зона

Териториални претенции в 21 век? Абсурд - 1
Снимка: БГНЕС

Абсурдно е да се говори за териториални претенции на държави-членки в Европейския съюз в ХХІ век. Така премиерът Бойко Борисов коментира повдигнатия от Румъния въпрос за „спорната зона“ по морската граница с нашата страна. Вчера Букурещ гарантира, че няма териториални претенции към България, но не е изключено да отнесе въпроса до Международния съд в Хага.

Вчера румънският посланик у нас Антон Пъкурецу определи тези интерпретации като „недоразумение“.

Днес обаче Румъния втвърди позицията си по морския спор с изявление на държавния секретар на външното си министерство Богдан Ауреску. Той заяви, че въпросът може много бързо да се реши чрез Международния съд в Хага и неговите правила за  определяне на морската граница (т.нар.  равно отдалечаване), които Румъния и Украйна са приложили, пише Аctmedia.eu.

В интервю за „Аджерпрес“ Ауреску заявява, че единствената новост по спора е превръщането му в публична тема. Букурещ наскоро бил обезпокоен от намерението на българското правителство да даде концесия за проучване на  енергийните находища в сектор, който попадал в границите на спорната зона.

Изявлението на Борисов дойде по време на редовния парламентарен контрол. Преди това лидерът на „Атака“ Волен Сидеров призова премиерът да отиде на протест с активисти на партията пред румънското посолство. Неговата партия ще предложи декларация, с която Народното събрание да вземе отношение по претенциите на северната ни съседка. Възможно е депутатите на ГЕРБ да я подкрепят.

През февруари Букурещ откри в Черно море огромни залежи от природен газ в партньорство с американската компания ExxonMobil и австрийската OMV. Находището е на 30 морски мили от морската граница с България.

Също вчера стана ясно, че спорната зона в Черно море между България и Румъния попада точно в обсега на плана за строителството на руския проект за газопровод „Южен поток“.

Черноморската граница не е единствената румънска претенция - Букурещ може да поиска и прекрояване на дунавската граница, тъй като на българския бряг имало ерозия. Така у съседите ни ще минат още няколко острова.

Оспорването на черноморската граница не е изненада за бившия външен министър Соломон Паси. В интервю пред БНТ той заяви, че като нищо ще се стигне до съд. „Румънската дипломация е изключително сериозна. Не става дума за изтървана реплика“, смята Паси и определя спора като нещо „изключително жалко“.

Преди два дни румънският външен министър Кристиан Дяконеску обяви, че има „спорна зона“ в Черно море от около 17 кв. кв. между двете държави. Според „Медиафакс“ София е започнала преговори с компанията „ Exxon“ по румънския въпрос, както и че „спорната зона“ всъщност представлява 300 кв. км. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Име Фамилия

    2 0 Отговор
    безмозъчна мутра - премиер в 21 век - "абсурд"