Отидете към основна версия

1 587 0

Турция обърна гръб на Сирия

  • турция-
  • сирия-
  • башар асад-
  • хомс-
  • кофи анан-
  • дамаск
Протест в Сирия. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция хлопна вратите на посолството си в Сирия. Това е поредният дипломатически удар срещу лидера Башар Асад, който изпада във все по-голяма международна изолация, докато елитните му сили и днес продължават с бомбардировките над и без това опустошения град Хомс, предаде Ройтерс.

Насилието в страната става все по-неприемливо и международната общност, в лицето на Съвета за сигурност на ООН, показва все по-единни усилия по горещия и кървав въпрос.

Кадри в социалните мрежи показаха как се издига дим от Хомс – епицентърът на кървавите вълнения в страната, които продължават вече от една година. „Всеки ден бомбите продължават. Режимът разкъсва града ни“, казва един от опозиционните активисти, който е останал в Хомс.

Някога близък съюзник на лидера Башар Асад, Анкара днес също се нареди до множеството западни и арабски държави, които преустановиха всякакви контакти с Дамаск.

Турция дори изрази готовност да работи заедно с американската дипломация за намирането на начин за доставка на провизии на сирийската опозиция, но не оръжия.

Междувременно специалният емисар на ООН и Арабската лига Кофи Анан отлетя за Китай, където ще се опита да получи подкрепата на Пекин за оказване на натиск върху Сирия. Той е автор на мирен план от шест точки, които Съветът за сигурност на ООН настоя да бъдат изпълнени от президента Асад – включително спиране на насилието, преговори с опозицията и осигуряване на незабавен достъп на хуманитарна помощ до нуждаещите се.

Това стана възможно благодарение на смяна в руската позиция, тъй като Москва също бе сред съюзниците на Асад и считаше вълненията там за вътрешен проблем.

Кръвопролитията обаче не спират, а за една година от началото на конфликта са загинали 8000 души. Лидерът Башар Асад до момента е непреклонен да преговаря с опозицията, която описва с многозначителния термин „терористи“. Той се опитва със сила да задържи на трона своята управляваща династия, която управлява от 40 години.

Асад вече от една година се опитва да смаже съпротивата срещу режима му, тръгнала от мирни протести с искане за повече права и свободи на граждани. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • 70 държави легитимираха опозицията в Сирия (обновена)

    Турският премиер Реджеп Ердоган заяви, че на исканията на хората в Сирия трябва да бъде отговорено „тук и сега”. Той говори пред голям ...
    01.04.2012
    1 550
    2
  • ООН: Сирия убива и мъчи деца

    Сирийските власти систематично задържат и измъчват деца, обяви върховният комисар по човешките права на ООН Нави Пилей пред Би Би Си. Тя изрази опа ...
    28.03.2012
    1 134
    1
  • Сирия прие мирния план на Анан

    Сирия прие мирния план Кофи Анан, който предвижда край на кръвопролитията, преговори между режима на Башар Асад и опозицията, както и незабавно оси ...
    27.03.2012
    1 278
    0
  • ООН: Сирия да приеме плана „Анан“

    Съветът за сигурност на ООН най-сетне застана зад единна позиция по горещата тема „Сирия“. 15-те страни-членки подкрепят мирния план на ...
    21.03.2012
    1 694
    0
  • Пламна и Дамаск

    Сирия отново гори. Този път боеве се водят в столицата Дамаск. Активисти на опозицията съобщават, че водят сражение с правителствените сили за сигур ...
    19.03.2012
    1 765
    0
  • МВнР: Българите незабавно да напуснат Сирия

    МВнР призовава всички български граждани, които пребивават в Сирия, незабавно да напуснат страната. Продължава да се влошава ситуацията в арабската ...
    17.03.2012
    1 036
    2