Last news in Fakti

27 Март, 2012 14:45 1 267 0

Сирия прие мирния план на Анан

  • сирия-
  • башар асад-
  • кофи анан-
  • дамаск-
  • оон

Докато танковете на Асад нахлуха в Ливан

Сирия прие мирния план на Анан - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сирия прие мирния план Кофи Анан, който предвижда край на кръвопролитията, преговори между режима на Башар Асад и опозицията, както и незабавно осигуряване на хуманитарна помощ на нуждаещите се, предаде Ройтерс.

„Получих позитивен отговор от сирийското правителство“, заяви Анан от Китай. Очаква се официално потвърждение от Дамаск по-късно днес.

Декларираното одобрение на плана не е достатъчно, тъй като все още е само на думи и не е подплатено с конкретни мерки.

Броени часове по-късно се появиха сведения, че силите на Асад са навлезли в северната част на Ливан, където се избягаха бежанци – бунтовници. Междувременно сирийската държавна телевизия показа Асад, който се разхожда по риза из опустошените улици на квартал Баба Амр, понесъл най-тежките моменти от щурма и обсадата на град Хомс, считан за крепост на съпротивата. 

От една година президентът Башар Асад се опитва да сломи със сила съпротивата срещу режима му, но плаща доста висока цена – 9 000 загинали (по днешни данни на ООН), опустошени градове, хиляди бежанци и международна изолация.

Кофи Анан предложи програма от шест точки за решаване на кървавия конфликт в Сирия. В нея е записано:  политически диалог, оттегляне на армията и танковете от градовете, незабавен и пълен достъп на хуманитарните работници, освобождаване на политическите затворници, свободно придвижване и пускане на чужди медии в страната.

Преди дни планът „Анан“ получи подкрепа от Съвета за сигурност на ООН, който иначе дълго се колебаеше как точно да действа срещу Асад, раздиран от вътрешни противоречия. Пробивът дойде след обрат в позицията на Москва, която загърби дългогодишния си съюзник Башар Асад, критикувайки крутите му и кървави мерки срещу опозицията. По-рано Москва обвини Башар Асад в множество допуснати грешки, което говори ясно, че руското търпение се е изчерпало.

Анан, който е специален емисар на ООН и Арабската лига, се срещна с властта и опозицията в Сирия, обиколи страната, видя се с висши държавни фигури от региона и Русия, а сега е на посещение в Китай, където поиска съдействието на Пекин за решаване на горещия сирийски въпрос. Китай, както и Русия, на два пъти наложи вето на резолюции в СС на ООН, заклеймяващи кланетата в Сирия.

Асад до момента бе непреклонен да преговаря с опозицията, която описва с многозначителния термин „терористи“. Той се опитва със сила да задържи на трона своята управляваща династия, която управлява от 40 години. 

По-рано Съветът за сигурност на ООН (СС на ООН) заплаши Сирия с „по - нататъшни мерки“, ако страната не приеме плана "Анан".

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА