Last news in Fakti

1 Април, 2012 12:36 1 549 2

70 държави легитимираха опозицията в Сирия (обновена)

  • сирия-
  • башар асад-
  • дамаск-
  • турция

Eрдоган: Помощ за сирийците веднага

70 държави легитимираха опозицията в Сирия (обновена) - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският премиер Реджеп Ердоган заяви, че на исканията на хората в Сирия трябва да бъде отговорено „тук и сега”. Той говори пред голям международен форум, посветен на сирийския въпрос, чийто домакин е. Около 70 представители на западни и Арабски държави са се събрали в Турция, за да постигнат съгласие как да подкрепят опозицията в Сирия, предаде Ройтерс.

Форумът се нарича „Приятели на Сирия” и това е втората му сбирка. „Международната общност няма друг избор, освен да приеме правото на сирийците на самоотбрана”, заяви Ердоган, който преди дни изтегли димполатите си от Дамаск.

Резултатът от срещата бе красноречив: представителите на 70-те държави признаха сирийската опозиция - в лицето на Сирийския национелен съвет – за легитимен представител на сирийския народ.

Сирия прие мирния план, предложен от пратеника на ООН и Арабската Лига Кофи Анан, но още на следващия ден предприе офанзива срещу позиции на съпротивата в някои градове.

Ердоган предупреди, че това може да е само трик за печелене на време.

От една година президентът Башар Асад се опитва да сломи със сила съпротивата срещу режима му, но плаща доста висока цена – 9 000 загинали (по днешни данни на ООН), опустошени градове, хиляди бежанци и международна изолация.

Арабските страни настояват да се помогне на въоръжената съпротива срещу режима на Башар Асад, известна под сборното име „Сирийска свободна армия”. Именно нейните редици водиха най-кървавите сблъсъци с армията на Асад. Според Саудитска Арабия е въпрос на дълг да се доставят оръжия на бунтовниците.

Западните държави не са толкова склонни на такава крачка, предвид опозиция на Китай и Русия и опасността конфликтът да ескалира още повече и кръвопролитията да се разрастнат.

Кофи Анан предложи програма от шест точки за решаване на кървавия конфликт в Сирия. В нея е записано:  политически диалог, оттегляне на армията и танковете от градовете, незабавен и пълен достъп на хуманитарните работници, освобождаване на политическите затворници, свободно придвижване и пускане на чужди медии в страната.

Възможно е да се създаде специален Фонд на доверие в подкрепа на сирийската опозиция. Западните държави настояват от там да бъде осигурена хуманитарната помощ за нуждаещите се. ООН обаче има готовност сама да покрие тези нужди, което поставя под съмнения идеята  за фонда като цяло.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 руснака

    0 0 Отговор
    турчина е прав - сирийци имат право за самоотбрана. имат право да се отбраняват от наемници навлезли в техни земи, имат право да се отбраняват от всякакви "приятели на сирия" които целят да разграбят сирия, както са направили с ливия
  • 2 СССР

    0 0 Отговор
    богат урожай ще падне за тия 70 страни кой не иска да си откъсне парченце от тортата горките сирийци исправени са сами срещу почти целия свят готов да ги разкъса и заграби особено сащ и израел който доволно потърква ръце от страни