21 Март, 2012 16:54 1 683 0

ООН: Сирия да приеме плана „Анан“

  • оон-
  • сирия-
  • дамаск-
  • кофи анан-
  • башар асад
ООН: Сирия да приеме плана „Анан“ - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветът за сигурност на ООН най-сетне застана зад единна позиция по горещата тема „Сирия“. 15-те страни-членки подкрепят мирния план на общия си пратеник с Арабската лига Кофи Анан за спиране на насилието в страната, което продължава над година и коства над 8000 човешки живота.

Междувременното армията на лидера Башар Асад продължава да обстрелва бунтовническите позиции в два квартала на столицата Дамаск. Съпротивата съобщава още, че срещу нея са започнали армейски настъпления и в други градове, предаде Би Би Си. Опозицията бе критикувана, че нейните въоръжени отряди също вършат безчинства и нарушават човешките права.

Позицията на Съвета за сигурност на ООН (СС на ООН) заплашва Сирия с „по - нататъшни мерки“, ако страната не приеме плана от шест точки на Анан.

Сред тях са незабавно спиране на огъня, политически диалог между правителство и опозиция, както и пълен достъп за доставка на хуманитарна помощ на нуждаещите се.

Русия и Китай този път се съгласиха с останалите държави, съобщават дипломати от кухнята на преговорите, цитирани от Ройтерс.

Обратът дойде след промяна в руската позиция, която до скоро бе, че размириците в Сирия са вътрешен проблем. По-рано Москва и Пекин на два пъти блокираха с вето резолюции в СС на ООН, заклеймяващи насилието в страната, използвано от режима на Башар Асад.

Анализатори коментират, че това може да е тежък удар за Асад, който се считаше за приятел на Москва. 

По-рано Москва обвини Башар Асад в множество допуснати грешки, което говори ясно, че руското търпение се е изчерпало.

Въпреки това, СС излезе с позиция, а не с революция по казуса „Сирия“, която пък има правни последствия. Нейният текст се различава от американското предложение, което призовава режимът на Асад да пусне хуманитарни работници в страната.

Кони Анан пристигна в Сирия със задачата да вразуми Асад за политически диалог и осигуряване на хуманитарна помощ на пострадалите и нуждаещите се жертви на бойните действия.

Лидерът Башар Асад е непреклонен да преговаря с опозицията, която назовава като „терористи“. Той се опитва със сила да задържи на трона своята управляваща династия, която управлява от 40 години. От него дойде и обещание за многопартийни избори през май, но от разбитата му електронна поща стана ясно, че има доста цинично отношение към думата „реформи“, които пред приятели определя като глупости.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА