Last news in Fakti

19 Март, 2012 11:25 1 762 0

Пламна и Дамаск

  • сирия-
  • дамаск-
  • хомс-
  • башар асад
Пламна и Дамаск - 1
Снимка: EПА/БГНЕС

Сирия отново гори. Този път боеве се водят в столицата Дамаск. Активисти на опозицията съобщават, че водят сражение с правителствените сили за сигурност. Боевете започнали през нощта, предаде Ройтерс.

Очевидци твърдят, че това е най-масираната престрелка в столицата от началото на съпротивата срещу режима на Башар Асад. Преди Дамаск, сирийската армия подчини градът – бастион на съпротивата – Хомс, както и град Идлиб. Битката обаче вече се е пренесла в столицата.

От снощи оръжията гърмят в квартал Ал-Мезе, който е една от най-силно охраняваните зони в страната. За първи път битката е толкова близо до централата на силите за сигурност на режима.

По данни на Обсерваторията на правата на човека в Сирия, базирана в Лондон, до момента са пострадали 18 военни.

Лидерът Башар Асад до момента е непреклонен да преговаря с опозицията, която описва с многозначителния термин „терористи“. Той се опитва със сила да задържи на трона своята управляваща династия, която управлява от 40 години.

Асад вече от една година се опитва да смаже съпротивата срещу режима му, тръгнала от мирни протести с искане за повече права и свободи на граждани. 

През тези кървави 12 месеца загинаха над 8000 души, хиляди напуснаха домовете си, отприщвайки бежански вълни към съседните страни, а международната общност все още е разединена как и кога да действа срещу кръвопролитията.

Серия дипломатически срещи и форуми, включително мисия на ООН в САЩ, така и те стигнаха до съществен пробив на ситуацията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА