Отидете към основна версия

18 978 98

Ердоган за НАТО: Какъв алианс е това?

  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • сащ-
  • нато-
  • кюрди-
  • пкк-
  • алианс

Турският президент с яростна критика към Вашингтон

Снимка: БГНЕС/ EPA

Турският президент Реджеп Ердоган за пореден път отправи яростна критика към САЩ заради продължаващата им подкрепа към свързаната с ПКК кюрдска милиция, предаде „Дейли Сабах“.

„Що за северноатлантически алианс е това, що за сътрудничество е това? Вие (САЩ) давате на терористите 23 000 камиона оръжия и боеприпаси, но когато ние поискаме, дори не ни ги продавате“, заяви турският президент в град Бурдур по време на предизборен митинг.

Турция остро критикува натовските си съюзници от САЩ заради оказваната подкрепа към кюрдските бойни формирования, действащи в Сирия. Тях Анкара разглежда като въоръжено крило на Кюрдската работническа партия, обявена за терористична организация в Турция, ЕС и САЩ. Американската армия си партнира с кюрдските и арабски милиции в борбата срещу „Ислямска държава“.

Реджеп Ердоган разкритикува страните, които от „хиляди километри разстояние“ планират провеждането на операции в Сирия, докато Турция е под постоянна заплаха в 911-километровата си граница със Сирия. Ердоган добави още, че само тези, които са на страната на Турция, ще спечелят в региона. Той потвърди решимостта на Турция да се бори с тероризма в съседна Сирия. „Ние определено ще нанесем тежък удар на терористичната организация скоро“, каза Ердоган. Турската армия се готви за нова офанзива в Сирия.

Турският президент коментира и призивите към Турция да се откаже от покупката на руски зенитно-ракетни системи С-400. „Те говорят да се откажем от покупката на С-400. Защо трябва да се отказваме? Ние имаме право да използваме различни системи и не смятаме, че вие имате право да ни критикувате", отбеляза Ердоган. Миналата седмица турският президент потвърди, че Анкара не възнамерява да се отказва от покупката на С-400. По думите му Турция разчита на доставка на руската система за ПВО през юли тази година. Представители на САЩ предупредиха, че ако Турция продължи процеса по придобиване на руските системи, Вашингтон ще оттегли офертата си да продаде на страната системи „Пейтриът" на стойност 3,5 милиарда долара. Те казаха също, че това ще изложи на риск и покупката на самолети Ф-35 от Турция.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: