Отидете към основна версия

1 204 17

Хиляди протестираха срещу антисемитизма

  • париж-
  • франция-
  • протести-
  • антисемитизъм-
  • евреи

Протест заради поругаването на надгробни паметници

Снимка: БГНЕС/ EPA

Около 20 000 излязоха на протест в центъра на Париж срещу антисемитизма във вторник вечерта. Това беше най-голямата от повече от 10 демонстрации в цялата страна, съобщи Ройтерс.

Премиерът на Франция Едуар Филип също беше на демонстрацията в Париж. В митингa срещу антисемитизма във френската столица на площада на Републиката участваха и бившите френски президенти Никола Саркози и Франсоа Оланд, предаде Би Ти Ви.

По-рано президентът Еманюел Макрон каза, че Франция ще направи необходимото, за да спре престъпленията, мотивирани от омраза. Повод за митингите беше поругаването на 96 надгробни паметника в еврейско гробище в Елзас, недалеч от границата с Германия.

На гробовете бяха издраскани със спрей пречупени кръстове, а на един беше написано, че това е дело на Черните вълци от Елзас - неонацистка, сепаратистка група, активна през 70-те години на 20-ти век. Това беше вторият подобен случай в района, като през декември други 40 гроба, както и паметник на жертвите от Холокоста, бяха поругани в градче на около 30 километра от следващата атака.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Протестите във Франция губят подкрепа

    Нивото на популярност на френския президент Еманюел Макрон се стабилизира до нивата преди стартирането на протестите в страната, съобщи France 24. ...
    26.02.2019
    1 701
    8
  • И пак за всичко са виновни евреите?

    Европа е възмутена от антисемитските нападки срещу френския философ Финилкраут. Но който сега е изненадан, очевидно е бил сляп за случващото се не от ...
    22.02.2019
    6 626
    75
Новини по държави: