Отидете към основна версия

9 965 34

Насрочиха повторно гласуване на Брекзит

  • брекзит-
  • мей-
  • великобритания-
  • гласуване

Премиерът Мей заяви, че то ще бъде на 12 март

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Британският парламент ще гласува сделката по излизането на страната от Европейския Съюз (ЕС) на 12 март. „Гласуване в парламента през следващата седмица няма да има, но гарантираме, че това ще се случи на 12 март”, каза премиерът на Великобритания Тереза Мей. Тя изрази надежда, че излизането на страната от Съюза на 29 март ще се състои по определения в сделката ред, който ще бъде одобрен и от Лондон, и от Брюксел. „Излизането от ЕС на 29 март със сделка е все още в рамките на възможното и това е нещото над което работим”, допълни тя по време на полет към Шар мел Шейх, където ще се проведе среща на Лигата на арабските държави и ЕС.

До планираното излизане на Великобритания от ЕС остават 33 дни, но на Мей не й се отдава да привлече подкрепата на болшинството депутати, които трябва да одобрят сделката с условията по излизане на страната от Съюза и да урегулират по-нататъшното сътрудничество между Лондон и Брюксел. Британският парламент иска в текста на споразумението, утвърдено на срещата с ЕС през ноември миналата година, да бъдат въведени поправки, касаещи механизма „бекстоп”, който ще запази членството на Северна Ирландия в търговския съюз и единния пазар на ЕС. Законодателите не са съгласни с факта, че при прилагането на спорния механизъм Обединеното кралство може завинаги да бъде обвързано с европейската общност.

От своя страна, ЕС не желае в документа да бъдат внасяни каквито и да било поправки или да дават право по обвързващи гаранции по отношение на „бекстоп”.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: