Отидете към основна версия

2 258 8

Шистовият газ – трън за Путин

  • шистов газ-
  • газ-
  • русия-
  • сащ-
  • енергетика
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Владимир Путин предупреди руската газова индустрия да бъде нащрек за конкуренцията от шистовия газ. САЩ и няколко европейски държави упорито развиват спорната технология, въпреки множеството възражения от екоактивисти.

Американският шистов газ може „сериозно“ да размести енергийните доставки и нужди, предупреди Путин, който официално ще се завърне в Кремъл като държавен глава на 7 май.

Ето защо той настоява страната му да бъде подготвена „всеки външен шок“ и „нова вълна на технологична промяна“, пише EurActiv.

„Енергийните компании в нашата страна трябва абсолютно да бъдат готови, за да посрещнат това предизвикателство“, заяви Путин.

По данни на Bloomberg САЩ са изпреварили Русия като най-голям производител на газ през 2009 година. Това постижение се дължи именно на шистовия газ, което накара редица държави от Китай до Полша да дупчат за същата суровина, за да намалят енергийната си зависимост от Москва. Същото обмисля да направи и Украйна.

Статията припомня, че Франция забрани проучванията и добива на шистов газ от екологични съображения, а след това България и Румъния сториха същото.

„Kiev Post“ пише, че това не е първият път, когато Путин заклеймява шистовия газ. Преди година и половина премиерът пуска нова критика по адрес на хваления от американците газ в шистите. Междувременно, американците планират да започнат износ на газ през 2016 година.

Американската „Stratfor“, частната разузнавателна компания, считана за сянка на ЦРУ, излезе с анализ, според който руският газов монополист „Газпром“ се бори с множество проблеми, включително и византийските си цени – щедри субсидии за домашните клиенти и високи печалби от продажбата в чужбина. Това обаче не се очертава да продължи дълго, предвид на програмите за диверсификация и възобновяемите енергийни източници.

Все пак, Русия остава най-богатата страна на природен газ в света. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини