Last news in Fakti

20 Май, 2012 11:52 1 403 3

Делян Добрев: Надявам се на газ в Черно море

  • газ-
  • черно море-
  • делян добрев

Не се разминаваме с газовия интерконектор. Такъв интерконектор ще има. Това каза пред „Неделя 150” по  БНР министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Този интерконектор е дълга перспектива. Самото изграждане може да се случи до края на 2014 г., но въпросът е кога той може да е реална алтернатива. Той ще е реална алтернатива, когато има количества газ, които да бъдат доставени в България. През 2018 г. ще започне добивът на газ в Каспийския регион, той ще бъде около 17 млрд. куб.м. газ, от които 6 млрд. са предвидени за Турция, допълни Добрев.

За нашите залежи от газ Добрев припомни, че е коригиран мораториумът за добива на конвенционален газ. "Вече няма пречки пред добива на конвенционален газ. Надяваме се на значителни залежи от газ в дълбоко Черно море. Няма да се караме с Румъния за този газ. В техния блок в Черно море те откриха около 40 млрд. куб.м. газ, ние сега започваме да търсим в нашия блок в Черно море. Нашият блок, който тепърва ще проучваме, е по-голям от румънския", подчерта енергийният министър.

За Турция Добрев посочи, че тя има много голям икономически растеж. "Около 10% за миналата година е растежът им и тази година продължават с много бързи темпове. Техният растеж е по-добър от растежа на България в най-добрите й години", коментира Делян Добрев


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кик

    0 0 Отговор
    че бугаристан кога е имал растеж? че и да се сравнява с някой?
  • 2 Андонов

    0 0 Отговор
    Абе тия хора за луди ли ни имат?Онзи ден този Бойко Борисов каза,че се разделяме с идеята за тази връзка,тъй като турчина смятал,че това е фиксидея.Сега това прогимназистче говори обратното.
  • 3 инфо

    0 0 Отговор
    Действително, как може да ни правят на луди!Откъде Турция ще добива газ за да "пълни" този митически колектор /газопровод???/, кого ще нападне след 2014 г. в Каспийския регион! Газ има Русия, Иран, даже Азърбайджан не може да пълни някаква тръба за Европа! Тези хора са абсолютно м...умни, без никакъв капицитет на управляват и да служат на българските интереси! Момчето Д.Д., вижте как тъпо гледа, не е прочело какво е казал ББ преди няколко дни, че няма да има интерколектор /и ББ толкова разбира какво ще има!/Момчето едва е станало бакалавър в едно американско училище, но сега служи на американските интереси т.е. на турските интереси, както и ББ, за когото американските служби имат "кукички" и го държат като кукла!Продажници!Европа от 2 г. знае, че няма да има никакво Набуко /освен операта/ само глупаците не разбраха! Щеше да е смешно, ако не ставаше въпрос за България!