Last news in Fakti

22 Май, 2012 21:53 1 331 7

Еколози към властта: ЗаГАЗихте

  • еколози-
  • шистов газ

С плакати „На Дочка, Нона и Делян ще покажем пръста най-голям", „Бай Бойко убива Алеко", „Пет Гербера гора не правят", „Фракингът не е добре дошъл у нас", „Политици влезте незабавно в час" протестното шествие „ЗаГАЗихте" премина от Попа до Народното събрание.

В няколко града тази вечер имаше протести срещу проучването и добива на шистов газ и промените в закона за горите. Те бяха под наслов "Спрете отравянето на водата и изсичането на гората!".

Гласуваната поправка в забраната за проучване и добив на шистов газ на практика я обезмисля, твърдят еколозите. Те обвързаха страховете на хората от земетресението, разлюляло голяма част от страната, и страховете от пораженията от технологията за проучване на находища от шистов газ.

Протестиращите алармират, че на 16 и 17 май тази година са проведени секретни срещи на Шеврон с представители на енергийното ведомство, Геологическия институт при БАН, Минногеоложкия университет и др.

Природозащитниците са категорични, че не бива да се допуска страната ни да се превърна в най-голямото бунище на Европа.

Трябва да се обясни на хората защо мораториумът вече не е забрана и къде е пробит, заяви Мариана Христова, участник в гражданската инициатива против добива на шистов газ. Текстът, така написан, означава, че се забранява хидравличният разрив само в един вид скали. Ние в момента вдигаме забраната в услуга на няколко фирми, които вече са в България и търсят начини да останат. Не става въпрос за законодателни вратички, а законодателна порта, каза още Христова.

"Искаме да кажем на управляващите – номерът ви не мина, няма как да мине. Това, че се опитахте да съберете един куп учени на едно място, които да са алиби на това, което министерството предложи, само за да си прокарате фирмени интереси, няма да помогне", подчерта Христова. Активистката определи същите тези учени като "срам" за българската научна общност.

Под почвата има едно подводно море, което снабдява цяла Добруджа, безумие е то да бъде замърсено, добави друга протестираща. Според нея е нужен не мораториум, а забрана, също така ползата от добива на шистов газ е спорна.

"22-ри е денят, в които трябва да вдигнем толкова много шум, че всички да чуят как шепа депутати, поддали се на чуждо корпоративно влияние искат да заличат Златна Добруджа! Носете всичко, с което може да се вдига шум! България не е кошче за отпадъци! От нас зависи какво и как ще се случи! Заедно стигнахме до тук, заедно продължаваме напред за България!", това призоваха организаторите от Варна.

Вече пети месец еколозите протестират и срещу Закона за гората, тъй като според тях той ще разреши изсичане на горите и безконтролно застрояване на планините.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 bold

    1 0 Отговор
    Ами еколозите да плащат скъпата газ,като им стискат задните части.Заради едните кучетата ни изяждат ....
  • 2 ВИП АМГ

    0 0 Отговор
    ot tia ekolozi veche pisna na vsichki.
  • 3 Колега,

    0 0 Отговор
    Не "еколозите" сиреч цялата страна, дето излезе на 14 януари, са ви проблемът, а вакуумът в черепните кутии, завали! Защо? Защото от шистов газ печалба и по-добър живот, висок страндарт и ниски цени ще видите точно през крив макарон в ден шестък, но като набият секретните химикали чрез фирмено-тайния коктейл в земята - И л..на ще пиете, И л..на ще ядете, и не само вие ами и всичко след вас та да ви псува доживот, къде ви е бил пилешкият мозък да искате нещо дето не можете да контролирате и да пускате нашите ресурси да излизат като капитали зад граница в чужди ръце!
  • 4 чистник

    0 0 Отговор
    Ако на 500 човека излезли на разходка,да покрещят-цялата страна ли викаш бе.Това е комунистическа пропаганда.
  • 5 кик

    0 0 Отговор
    ХОРА РАЗБЕРЕТЕ ЧЕ ДОРИ ДА СЕ ДОБИВА ШИСТОВ ГАС ПО - ДОБРЕ НЯМА ДА ЖИВЕЕЕТЕ, САЩ ЩЕ ИЗСМУ4АТ РЕСУРСИТЕ И ЩЕ СИ ЗАМИНАТ ЗАЩОТО ТЕ ТОЧНО ТОВА ИСКАТ ДА ВЗЕМАТ РЕСУРСА ЗА ТЯХ ПАРИТЕ НЕ СА ПРОБЛЕМ ЗАЩОТО ВЕ4Е НЕ ГИ ПЕ4АТАТ АМИ НАПРАВО ЗАРЕЖДАТ ПОД4ИНЕНИТЕ СИ БАНКИ С КОЛКОТО МИЛИАРДА И ТРИЛИОНА ПРЕЦЕНЯТ, ДА НАПРАВО ПИШАТ ЦИФРИТЕ В КОМПЮТРИТЕ ИМ, ГОВОРЯ ЗА ФЕДЕРАЛНИЯ РЕЗЕРВ. ТУК НАРОДЪТ НИЩО АМА НИЩО НЕМА ДА ВИДИ ОТ ШИСТОВИЯ ГАС ОСВЕН ВРЕДНИТЕ ЕФЕКТИ......НАПИШЕТЕ В ТЪРСА4КАТА NATURAL GAS LIVE PRICE И ЩЕ ВИДИТЕ 4Е ЦЕНАТА НА МЕТАНА(ПРИРОДНИЯ ГАС Е НА МИНИМУМ ПО БОРСОВИ ЦЕНИ А ТУК Е НА МАКС.ЦЕНИ ЗАРАДИ ПОСРЕДНИЦИ И ПОЛИТИКА)
  • 6 лошо

    0 0 Отговор
    Ей съсипахте тази хубава страна гражданите емигрираха и продължават да го правят и накрая никой няма да остане тука освен пенсионерите и циганите и тогава си дупчете колкото искате но то е за сметка на САЩ пак не за тази страна май неможете да откажете на американците
  • 7 до 1,2 и 4

    0 0 Отговор
    Вие или сте платени да правите пропаганда или сте много заблудени хора! В интернет има достатъчно информация по темата и или не сте се поинтересували и говорите наизуст, или ... Това се прави само и единствено в интерес на САЩ, а за нас ще е пагубно!!!