Отидете към основна версия

2 154 2

Росатом: Българите не знаят как се мести реактор

  • росатом-
  • аец козлодуй-
  • аец белене-
  • сергей кириенко

„Решението на българското правителство да премести закупеното оборудване за АЕЦ „Белене“ на площадката на АЕЦ "Козлодуй" има повече политически, отколкото обмислен технически и икономически характер“. Думите са на шефа на „Росатом“ Сергей Кириенко, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Кириенко припомни, че няма нито лиценз, нито проект за внедряването на реактора за Белене в АЕЦ „Козлодуй“. Липсвало и разрешение за строителство.

Правителствените намерения предвиждат той да бъде доизплатен на руската страна, а след това монтиран като 7-ми блок на първата ни ядрена централа. На площадката в Белене пък ще се мисли за газова централа.

Шефът на „Росатом“ недоумява, че у нас няма яснота какво ще се прави с реактора в близките 5-7 години, нужни за внедряването  му, при положение че той е завършен.

Кириенко настоя, че България или трябва да плати за все още произвеждащото се оборудване за АЕЦ Белене, която отиде в историята, или да плати компенсация и да има разваляне на договора. По негови данни София трябва трябва да даде още около 1 млрд. евро.

„Ние уважаваме решението на българските управници, но от плахите им стъпки изглежда, че лошо разбират какво значи да се прехвърли това оборудване в АЕЦ "Козлодуй", какво ще правят“, заяви Кириенко.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини