Last news in Fakti

5 Юни, 2012 13:37 1 294 1

Предлагаме на Русия да строи седми реактор в Козлодуй

  • росатом-
  • аец козлодуй

Седмици след като правителството на ГЕРБ се отказа да строи АЕЦ „Белене“, руският ядрен монополист „Росатом“ е получил предложение от България за строителството на седмия блок в АЕЦ „Козлодуй“, предаде ИТАР-ТАСС.

Новината беше съобщена на провеждащия се в Москва международен форум „Атомекспо – 2012“ от заместник-генералния директор на „Росатом“ Кирил Комаров. ,

„Българите ни направиха предложение да разгледаме нашето участие в седми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Въпреки отказа на София от строителството на АЕЦ „Белене“ нашето сътрудничество продължава“, похвали се Комаров. Междувременно ръководителят на „Росатом“ Сергей Кириенко, коментирайки казуса около АЕЦ „Белене“, намекна, че компанията е готова да строи нов блок в Козлодуй и чака решението на България.

ИТАР-ТАСС припомня, че в края на март София се отказа от строителството на АЕЦ „Белене“. Междувременно „Росатом“ в изпълнение на споразумението от 2006 г. беше изработил един от двата реактора за АЕЦ „Белене“. За него се взе решение да бъде преместен в АЕЦ „Козлодуй“.

Според пожелали анонимност енергийни експерти, предложението на България към Росатом за седми реактор не е изненада. След отказа от проекта в Белене, това е едно от дипломатичните решения за удължаване на срока на работата на двата реактора в Козлодуй. Това трябва да стане с руска подкрепа.

Седми блок на АЕЦ "Козлодуй" ще е с готовия почти реактор, който имаме от АЕЦ "Белене" и той предопределя строителството на ядрения остров на блока с технологии и експертиза на нашите партньори от "Атомстройспорт", заяви икономическият министър Делян Добрев след среща с браншовите организации на КТ "Подкрепа".

"Говорим по-скоро за строителство. "Атомстройескпорт" и "Росатом" са тези, които могат да построят седми блок на АЕЦ Козлодуй“, повтори министърът. За неядрената част може да бъде може да имаме друг изпълнител – стратегически инвеститор, друг партньор, добави Делян Добрев.

2012 г. е ключова година за енергийното позициониране на България по отношение на всичко, което се предлага към нея, в няколкото области, в които сме интересни – газ, нефт и ядрена енергетика. Това подчерта в предаването "12+3" по БНР проф. Нина Дюлгерова.

Според нея е съвсем нормално България да предлага на руската компания "Росатом" да участва в строителството на Седми блок на АЕЦ "Козлодуй", а също така са съвсем естествени и новите изисквания на Русия по финансовия модел на проекта за строеж на газопровода "Южен поток". Според проф. Дюлгерова обаче няма връзка между двете новини.

"Козлодуй" – от Първи до Шести блок, е строен с руска технология и руски технически умове. Едва ли би било логично да се търси друг, който би могъл да организира и да реализира проекта за Седми реактор. Аз съм скептична в тази посока, защото в световната ядрена енергетика, след "Фукушима", има едно такова решение, че групиране на много реактори на едно място не е безопасно. Но след като настоящият кабинет е решил, че може да строи Седми блок, логично е да се продължи с "Росатом", смята експертът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само ЦСКА

    0 1 Отговор
    ... и в http://sdelanounas.ru/blogs/18125/.