Last news in Fakti

24 Април, 2012 19:03 2 151 2

Росатом: Българите не знаят как се мести реактор

  • росатом-
  • аец козлодуй-
  • аец белене-
  • сергей кириенко

„Решението на българското правителство да премести закупеното оборудване за АЕЦ „Белене“ на площадката на АЕЦ "Козлодуй" има повече политически, отколкото обмислен технически и икономически характер“. Думите са на шефа на „Росатом“ Сергей Кириенко, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Кириенко припомни, че няма нито лиценз, нито проект за внедряването на реактора за Белене в АЕЦ „Козлодуй“. Липсвало и разрешение за строителство.

Правителствените намерения предвиждат той да бъде доизплатен на руската страна, а след това монтиран като 7-ми блок на първата ни ядрена централа. На площадката в Белене пък ще се мисли за газова централа.

Шефът на „Росатом“ недоумява, че у нас няма яснота какво ще се прави с реактора в близките 5-7 години, нужни за внедряването  му, при положение че той е завършен.

Кириенко настоя, че България или трябва да плати за все още произвеждащото се оборудване за АЕЦ Белене, която отиде в историята, или да плати компенсация и да има разваляне на договора. По негови данни София трябва трябва да даде още около 1 млрд. евро.

„Ние уважаваме решението на българските управници, но от плахите им стъпки изглежда, че лошо разбират какво значи да се прехвърли това оборудване в АЕЦ "Козлодуй", какво ще правят“, заяви Кириенко.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Яшката

    0 0 Отговор
    Това и много други неща не знаят българите.
    НО знаят отлично да...
    ...се оплакват!
    ...изкарват друг виновен за техния неуспех !
    ...кръшкат качествено от работа, и после да обясняват колко мого работят за никакви пари !
    ...чакат някой от няъде да им оправи пложението !
    ...клюкарстват зад гърба на друг, а самите те да се изкарват велики !
    ...какво биха направили те ако бяха на мястото на друг /в повечето случаи, премиери, милионери и др. извесна маса/
    изобщо срам ме е че в личната ми карта пише българин.
  • 2 Марков

    0 0 Отговор
    Росатом: Българите не знаят как се мести реактор
    За това си държим циганите!!!!!!!!!!