Last news in Fakti

21 Април, 2012 15:16 1 685 0

Дeлян Добрев: АЕЦ „Козлодуй“ е основен приоритет

  • аец козлодуй-
  • делян добрев
Дeлян Добрев: АЕЦ „Козлодуй“ е основен приоритет - 1
Снимка: БГНЕС

 

Удължаването на срока за експлоатация на Пети и Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет в енергийната политика на правителството, заяви във Велико Търново министърът на енергетиката Делян Добрев.

"Процесът вече започна със сключването на договора с консорциума от 14 фирми, в които водещи са "Росенергоатом" и "Електрисите дьо Франс", всъщност се направи първата стъпка в тази посока. Този консорциум ще анализира състоянието на оборудването на системите и ще предпише мерки, които трябва да бъдат изпълнени, с цел да се удължи живота на Пети и Шести блок с до 20 години. Това е най-големият приоритет в сферата на енергетиката, така че работата там реално стартира още вчера", каза той.

Делян Добрев съобщи и подробности за проекта "Южен газов коридор", обсъден на заседанието на енергийните министри от Европейския съюз, посветено на енергийната политика на Съюза до 2050-а година: "Общото становище бе, че Европейската комисия трябва съвместно да преговаря със страните от Каспийския регион, за да гарантира, че количествата газ, които стигнат до Европа, са в значителни обеми, търсят се количества между 20 и 30 милиарда кубика. Този проект ще доведе не само до енергийна сигурност, но и до диверсификация, защото ние ще имаме друг източник на този газ и реална конкуренция на пазара на газ в България. Ние подкрепяме този проект, без значение кой от вариантите за трасе се избере, и се надяваме той да се случи в най-къси възможни срокове", каза министърът.

Туризмът може би е единствената сфера от нашия икономически живот, която се развива в условията на криза, каза още министър Делян Добрев, който участва в Деветото международно изложение "Културен туризъм", провеждано във Велико Търново: "В последните няколко години имаме ръст между 5% и 8% . Надявам се такъв ръст да имаме и тази година. Правим всичко възможно, за да съдействаме на браншовите организации, за да се получи точно това. Знаете, с възможността с шенгенски визи да се посещава България от страна на руски туристи бе дадена една много голяма привилегия и бе подпомогнат отрасълът. Специално за руския пазар очакваме да имаме значителен ръст. Може би около 20% ръст на туристите през тази година", заяви Добрев. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА