Last news in Fakti

22 Април, 2012 13:07 1 215 7

Граждански протест за АЕЦ „Белене“

  • аец белене
Граждански протест за АЕЦ „Белене“ - 1
Снимка: БГНЕС

 

С развети знамена и с плакати „ Искаме си работните места”, „Ние не се отказваме от Белене”, „Искаме бъдеще за децата си тук”, стотици хора от различни области на Северна България дойдоха на мирния протест в Плевен, организиран от Инициативния комитет „Аз не се отказвам от АЕЦ Белене, а ти?". Участниците в мирния протест бяха категорични, че настояват за референдум за АЕЦ "Белене", предаде БНР.

Според кмета на крайдунавския град Петър Дулев, 100% от жителите на общината ще участват в допитването.

Още веднъж искам да отправя апел и покана към президента на Република България г-н Плевнелиев, към министър председателя господин Бойко Борисов и всички министри да проведат изнесено заседание в Белене, каза Петър Дулев.

Според регионалния лидер на КНСБ Янчо Андонов, решението за спирането на проекта АЕЦ Белене е антиполитическо и антиикономическо.

Не можем да сме съгласни да се спира икономиката и да се пребива бизнеса в Белене, в Плевен, в цялата област, в цяла Северна България, обобщи Янчо Андонов.

Спирането на АЕЦ Белене ще обезлюди Централна Северна България, категоричен беше депутатът от Коалиция за България Румен Петков.

Това решение ще направи България енергийно зависима, енергиен аутсайдер, прогнозира левият депутат.

Бившият президент Георги Първанов, който също участва в митинга, беше един от първите, които се подписаха за провеждането на референдум за АЕЦ "Белене".

Вярвам, че в близките седмици тези подписи ще надминат милион, защото това е истинска национална кауза, каза Първанов.

От името на младите хора Красимир Тодоров заяви:Това не е протест на политическите партии, това е протест на българския народ, който застава твърдо зад проекта АЕЦ Белене.

Преди митинга, от регионалната структура на КНСБ заявиха, че застават зад протеста срещу отказа на правителството от втора атомна централа у нас. Подкрепа за демонстрацията са изразили и представители от областите Велико Търново, Ловеч и Монтана. Според Красимир Тодоров, съпредседател на инициативния комитет и общински съветник в Белене, решението за спиране на строителството на АЕЦ Белене е взето без основателни аргументи и затова трябва да бъде чуто мнението на хората.

Няма отстъпка от позицията! Продължаваме да искаме референдум и сме готови този път вече да инициираме подписка за референдум, в която сме сигурни, че ще съберем необходимите подписи за самото иницииране. Макар с промяна в Конституцията, ние желаем точно и ясно да бъде заявено във въпроса, който ще има към хората, които се подписват в подписката, да звучи ""За" или "Против" АЕЦ Белене". Всяка една политическа сила, която заяви подкрепа към нас, ще бъде добре дошла, но държа да подчертая дебело, че всяка една политическа сила, която иска да ни подкрепи, ще застане зад нас, а не ние зад нея, твърдо заяви Красимир Тодоров. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 зелен

    0 0 Отговор
    българия няма нужда от нов аец. такава малка и бедна страна с 2 аеца?! пълен абсурд. защо да се съсипва и без това застрашената природа в региона?

    процента на заболелите от рак в страната вече е прекалено висок, а с помощта на аеца ще достигне недопустими нива. не случайно германия се отказва от този мръсен начин за производство ток.

    не мога да разбера хората които напират да работят там, сигурно не са минали 3ти клас., толко ли сте прости.. по добре си копайте градинките и се радвайте на доброто си здраве
  • 2 дедо стефчо

    0 0 Отговор
    trebe da stiskame paltzi za Kozlodui :)
  • 3 balgarin

    0 1 Отговор
    mnogo si ograni4en.razbira se 4e imame nujda ot aec belene.
  • 4 противник

    0 0 Отговор
    Не бе не, не е политически протест. Затова там са всички комунисти. Какъв референдум ги гони тези, като вече е прието от правителството. Референдум се прави преди да бъде прието от правителството че се спира даден проект.
  • 5 тито

    0 0 Отговор
    Не ги обичам комунягите но според мен Белене ни е нужен.Това ни дава доста предимства както в политическа така и в икономическа насока.
  • 6 Васил

    1 0 Отговор
    Значи секви сини,червени,зелени,бенбени,оранжеви и всички други ,които са били на власт да не си отварят устенцата в опити да трупат девиденти ,защото когато те бяха на власт можеха да построят централата !
  • 7 Васил

    0 1 Отговор
    "зелен" ти като си такъв еколог защо не се преселиш да живееш в гората,като не ползваш облагите на модерното общество !