Отидете към основна версия

3 179 31

САЩ повдигнаха обвинения срещу Асандж

  • сащ-
  • обвинения-
  • джулиан асандж

Повдигнати са обвинения за заговор с Челси Манинг

Снимка: БГНЕС/EPA

Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения срещу основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж за заговор с Челси Манинг, съобщи USA Today.

Обвиненията са насочени към незаконно проникване в компютри и разпространение на класифицирана информация. Асандж може да получи присъда от 5 години, ако бъде осъден в САЩ.

Той беше задържан от британските власти в еквадорското посолство в Лондон. Неговият адвокат заяви, че Асандж има добро обяснение за нарушаването на гаранцията си, но че не смята да представя доказателства за него.

Британската полиция потвърди, че той е бил арестуван след искане за екстрадиция от САЩ, заради публикуването на класифицирана информация.

Брадли Манинг беше разузнавателен аналитик в американската армия. През 2010 г. той е дал част от парола на Асандж за влизане в компютрите на американското военно министерство.

Основателят на WikiLeaks е получил архиви със секретни американски дипломатически телеграми, като се смята, че е искал от Манин още информация. В последствие информацията беше публикувана от WikiLeaks в сдружение с няколко от най-големите медии в света.

Манинг вече излежа 7 години в затвора, където обяви, че е жена и настоява да го наричат Челси. Асандж се укриваше в еквадорското посолство в Лондон през последните 7 години, укривайки се от властите в САЩ.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини