Отидете към основна версия

4 134 42

Обвинение: Русия дърпа конците на Асандж

  • джулиан асандж-
  • еквадор-
  • уикилийкс-
  • wikileaks

Има основания да се смята, че основателят на "Уикилийкс" е бил свързан с руски хакери, които живеят в Еквадор

Снимка: Shutterstock

Има основания да се смята, че основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж, който беше задържан в Лондон, е бил свързан с руски хакери, живеещи в страната, съобщи еквадорският министър на вътрешните работи Мария Паула Рома на пресконференция в Кито, съобщи ТАСС.

По-късно пред радио "Сонорама" тя не изключи възможността прокуратурата да забрани на двама предполагаеми руски хакери, заподозрени във връзки с Асандж, да напускат страната.

След ареста на Асандж Еквадор арестува и предполагаем свързан с него хакер на международното летище в Кито. Според неназовани еквадорски източници, цитирани от АР, това е шведският програмист Ола Бини.

Публикация в британския вестник "Дейли експрес" твърди, че той е работил по програмното осигуряване на сайта "Уикилийкс". Цитирана от ДПА, Мария Паула Рома заяви, че "съществува план за дестабилизиране на Еквадор, който е свързан с геополитически интереси".

Асандж беше арестуван в четвъртък в еквадорското посолство в Лондон, където живееше от 2012 г. насам. След ареста си той беше признат за виновен от британски съд за нарушаване на режима на условното си освобождаване.

Той е изправен и пред потенциална съдебна битка заради опитите на САЩ да осигурят екстрадицията му по обвинения в "информационно пиратство".

Преследването на основателя на Асандж е отмъщение на американския политически елит за информацията, която той публикува, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Пред телевизия "Дожд" Захарова заяви: "Разбира се, това е въпрос на възмездие или отмъщение от страна на политическия истаблишмънт на САЩ, който не можа да се примири с това, че информация, която преобръщаше представите на световната общност за методите на работа на законодателната и изпълнителната власт на САЩ, е била публикувана".

"Зад преследването на Асандж стои преди всичко Вашингтон, а всички останали играят второстепенни роли, това е очевидно", каза Захарова.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини