Last news in Fakti

13 Април, 2019 14:35 1 751 9

Депутати поискаха Асандж да бъде екстрадиран

  • джулиан асандж-
  • екстрадиран-
  • великобритания-
  • депутати

Асандж беше арестуван в еквадорското посолство в Лондон

Депутати поискаха Асандж да бъде екстрадиран - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Над 70 британски депутати подписаха писмо, в което настояват правителството да направи всичко по силите си, за да позволи Джулиан Асандж да бъде екстрадиран в Швеция, ако шведските власти поискат това, предаде AFP.

Основателят на "Уикилийкс" бе арестуван в четвъртък сутринта в посолството на Еквадор в Лондон, където той намери убежище преди 7 години, за да избегне британска заповед за арест по обвинения в изнасилване и сексуално посегателство в Швеция, които той продължава да отхвърля. Това дело бе прекратено, но обвинителката му иска да бъде гледано отново.

Австралиецът, който е на 47 години, бе арестуван и във връзка с искане на САЩ за екстрадиция. Вашингтон го определя като заплаха за националната сигурност и иска да го изправи пред съда. Депутатите, подписали писмото, призовават британския министър на вътрешните работи Саджид Джавид да даде приоритет на евентуално искане за екстрадиране от Швеция.

Това би позволило разследването по обвинение в изнасилване да приключи и да бъдат повдигнати обвинения и да започне дело, допълват британските депутати. Заявявайки, че не твърдят, че Асандж е виновен, депутатите искат да има правосъдие за ищцата. В писмото се уточнява, че обвинението в изнасилване има срок на давност, който изтича през август 2020 година. След ареста на Джулиан Асандж обвинителката му в Швеция обяви, че възнамерява да поиска възобновяване на разследването срещу него.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Яшко

    14 0 Отговор
    Бягате от отговорност отрепки ,типично за вас
  • 2 Kcaniba

    22 0 Отговор
    Свобода за бореца за правдивото слово Асандж!!
    Свобода на свободото на словото!!!

    Коментиран от #9

  • 3 Bahti

    14 0 Отговор
    Ние сме Съвременните Роби!
  • 4 Bahti

    20 0 Отговор
    Един Човек срещу МАШИНАТА! И ЩЕ ГО СЪДЯТ! НА ВИ ДЕМОКРАЦИЯ!
  • 5 Ама много самоотвержени

    16 0 Отговор
    Тия британски депутати! Щом им наредят и веднага започват да се възмущават и уж да защитават нечии права. Долни твари!
  • 6 Boxer

    9 0 Отговор
    "Никой не е над закона!" Каза Мей. Все едно са хванали и осъдили всички за изобличените престъпления и Асанч е последният от тях. ЛИЦЕМЕРИ! И депутатите зад нея доволно викат"Беееееееееее"...
  • 7 Пешо

    10 0 Отговор
    Страшно гадна държава, която винаги е вредила на България с каквото и колкото може.
  • 8 корумпиран

    0 3 Отговор
    По-добре да го съдят с США, ама някой май се грижи това да не се случи.
  • 9 не син

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "Kcaniba":

    Свобода за Асанж !
Новини по държави: