Отидете към основна версия

1 355 8

Медийната свобода във Франция е под заплаха

  • франция-
  • медии-
  • свобода-
  • заплаха

Привикаха трима журналисти да дават обяснения

Снимка: Shutterstock

„Амнести Интернешънъл“, „Хюман Райтс Уоч“ и още 15 правозащитни организации обявиха, че медийната свобода във Франция е под заплаха, след като френската разузнавателна агенция привика на разпит трима журналисти заради разкрития за употребата на френско оръжие от Саудитска Арабия в Йемен.

Жофре Ливолси и Матиас Дестал от новинарския сайт „Дисклоз“ и Беноа Коломба от „Радио Франс“ са призовани да дадат обяснения заради публикуването на секретен доклад на военното разузнаване на Франция, в който се съдържат подробности за френските танкове, артилерия и бойни кораби в Йемен.

Публикацията от 15 април постави в неловко положение френските власти, които винаги са твърдели, че сделките за милиарди долари с интервентите в йеменската война са само за отбранителни цели, предаде БНР.

Информацията, изнесена от тримата журналисти, е от „съществен интерес на обществеността“, подчертават правозащитниците. В позицията им се съдържа призив към френските власти да „прекратят сплашването на медиите и да зачитат поверителността на източниците“.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: