Отидете към основна версия

3 049 14

Северна Корея към САЩ: Действате като гангстери

  • сащ-
  • северна корея-
  • кораб-
  • уайз онист

Пхенян нарече "незаконен акт на кражба" ареста на неин кораб от Вашингтон 

Снимки: БГНЕС/ЕРА

Северна Корея нарече "незаконен акт на кражба" ареста на неин кораб миналата седмица от американските власти, които го обвиняват, че е нарушил международните санкции. Пхенян настоя за връщане на плавателния съд, предаде Франс прес.

Американското правосъдие съобщи в четвъртък, че е арестувало "Уайз онист", заподозрян в нарушения на международните санкции срещу Пхенян чрез износ на въглища и внос на машини.
Миналата година корабът бе спрян в Индонезия, тъй като властите на страната бяха започнали разследване срещу капитана. През юли американските власти задействаха процедура за задържането му.

Безпрецедентният арест на кораба с водоизместимост 17 хил. тона - един от най-големите в товарния флот на КНДР според САЩ, съвпадна с влошаване на отношенията между Вашингтон и Пхенян, откакто през февруари приключи с неуспех втората среща между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун в Ханой.

Севернокорейското външно министерство заяви, че арестът на кораба е в разрез с духа на съвместната декларация, подписана от американския президент и лидера на КНДР по време на първата им среща през 2018 г. в Сингапур.

"САЩ извършиха незаконен акт на кражба, като арестуваха нашия кораб във връзка с резолюциите за санкции на Съвета за сигурност на ООН", заяви говорител на министерството в комюнике, разпространено от официалната агенция КЦТА.

"САЩ трябва да осъзнаят последиците от своите действия, достойни за гангстери, и незабавно да ни върнат кораба", се твърди в текста.

Съветът за сигурност на ООН е гласувал редица санкции срещу Северна Корея с цел Пхенян да се откаже от ядрената си програма и от програмата си за балистични ракети.

Срещата в Ханой претърпя провал тъкмо във връзка с въпроса за отмяна на тези рестрикции. Ким настояваше основните санкции да бъдат вдигнати в замяна на започнатата от КНДР денуклеаризация, сметната обаче за твърде нерешителна от Вашингтон.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: