31 Май, 2019 20:33 4 945 22

Северна Корея: лесно е както да забогатееш, така и да умреш от глад

  • кндр-
  • северна корея-
  • ким чен-ун

В КНДР цари… брутален капитализъм

Северна Корея: лесно е както да забогатееш, така и да умреш от глад - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Северна Корея цари… брутален капитализъм. На пръв поглед звучи абсурдно, но според един доклад на ООН, реалността е точно такава. В тази страна е еднакво лесно да забогатееш и да умреш от глад.

Докладът на ООН се базира на интервюта с 214 севернокорейски бегълци от 2017-2018 година. Те рисуват мрачна картина на положението на обикновените хора в комунистическата държава: севернокорейците, които изкарват своя продукция на частните пазари в страната, редовно стават жертва на произвола и диктата на държавата и корумпираните власти. Макар частният сектор да произвежда до 50 процента от БВП, в Северна Корея той все още е в сивата юридическа зона и много често частните търговци зависят единствено от настроението и благоразположението на отделния държавен чиновник.

Севернокорейците, чието оцеляване често зависи от полулегални търговски дейности, по всяко време могат да станат жертва на държавен произвол. И само онези от тях, които имат пари да плащат рушвети, съумяват да се откупят.

„Ако изпълнявате повелите на държавата, вие сте обречен на глад“

Северна Корея пропусна да създаде работещ частен сектор, основаващ се на върховенството на закона, и така да облекчи икономическото положение на голяма част от населението на страната, се посочва в доклада. Един от интервюираните бегълци казва пред авторите: "Ако изпълнявате повелите на държавата, вие сте обречен на глад."

За да разберем как функционира икономическата система при управлението на Ким Чен Ун, трябва да се върнем малко назад в историята - към края на 1990-те години. Тогава, след колапса на Съветския съюз, който беше най-важният търговски партньор и доставчик на петрол за Северна Корея, икономиката на страната колабира. Към това се добавят и няколко поредни периода на засушаване, последвани от катастрофални наводнения. Слабите реколти предизвикаха масов глад в страната, с тежки последици за хората: според някои оценки, гладът е причинил смъртта на няколкостотин хиляди севернокорейци. Хранителните дажби, които държавата десетилетия наред раздаваше на гладуващото население, обикновено стигаха само до елита.

Бруталният капитализъм в Северна Корея

Катастрофата обаче доведе до една положителна промяна, защото изведнъж бе станало ясно, че строго контролираното със сталинистки методи народно стопанство вече не може да осигури прехраната на населението. И за да оцелеят физически, хората трябваше да вземат инициативата в свои ръце. Така в страната се появи черен пазар, който - въпреки репресиите на режима - бързо се разпространи във всички провинции. Севернокорейски търговци започнаха да прекарват нелегално от Китай храни и стоки за ежедневна употреба, които продаваха на нелегални пазари из провинцията.

"В Северна Корея сега съществува една особено брутална форма на капитализъм, като от времето на индустриалната революция в Англия. Човек може много бързо и лесно да се замогне, ако работи много, ако е достатъчно безскрупулен и безцеремонен и ако умее да манипулира другите. Но също толкова лесно е и да умреш от глад", казва Андрей Ланков от Сеулския университет.

Подкупваш шефа, за да работиш на частно

Според Сокийл Парк от неправителствената организация "Свобода в Северна Корея", за да оцелее в тази страна, човек трябва да нарушава законите. Това са му казали много бегълци от комунистическата държава, според които там с пари всичко можеш да постигнеш. Така например много севернокорейци давали подкупи на преките си началници, за да не ходят на държавната си работа, а вместо това да въртят някаква търговийка, от която изкарват много повече.

"На практика докладът на ООН призовава Пхенян да работи за легализирането на тази търговска дейност в страната", казва Андрай Абрахамян, експерт за Корея в един от изследователските институти на Станфордския университет. Той смята, че севернокорейският режим е спрял да експериментира с реформите в икономиката някъде към края на 2015 година, когато се задълбочи ядреният конфликт между Пхенян и САЩ. Очевидно комунистическата държава е решила първо да циментира положението си в световната геополитика, преди да продължи с икономическите реформи.

Други наблюдатели обаче критикуват доклада на ООН. Независимият германски експерт за Северна Корея Мартин Вайзер посочва, например, че докладът е писан въз основа на свидетелските показания на севернокорейски бегълци, които са оставени без всякакъв коментар. Вайзер цитира официален документ на севернокорейското Министерство на народната сигурност от 2009 година, в който ясно се посочва, че държавата ще преследва само онези търговски дейности, от които се извличат "прекомерно високи печалби". Този диференциран поглед към темата изобщо отсъства от доклада на ООН, смята експертът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пропаганда

    35 12 Отговор
    Ако статията не беше писана от DW дойче зеле да вземем да повярваме, ама сега ..... няма как !

    Коментиран от #15, #20

  • 2 А стига бе

    21 9 Отговор
    Чакайте сега-уж там беше глад ,та чак трева рупаха корейците-по думите на"свободните медии" като DW...А сега имало богати и корупция-е как така? Айде синхронизирайте си дьжите и не си противоречете вече де
  • 3 Монгола

    12 12 Отговор
    Думи на хора които се борят за виза в капиталистическа страна!
  • 4 Meganoob BG

    9 5 Отговор
    Е! Какво се притеснявате? Сигурен съм че цивилизованите държави ще се намесят. Ей сегичка Америка може да пусне една "хуманитарна" акция в Северна Корея и да занесе картофи. Заострени картофи, носени в ръцете на платени хондурасци които доброволно ще помогнат на бедните корейци да преминат от брутален в нормален капитализъм. Че какво по-хубаво има от нормален капитализъм? Просто не обръщайте внимание на милионите корейци които ще бъдат изгорени с напалм. Просто напалмът е за да разнесе мирно демокрацията, както стана в Япония.
  • 5 Даммммм

    17 3 Отговор
    Че то като у САЩ бе-супер бедни живеещи в картонени кутии под моста и супер богати...
  • 6 BaiUI

    17 4 Отговор
    (Севернокорейците, чието оцеляване често зависи от полулегални търговски дейности, по всяко време могат да станат жертва на държавен произвол. И само онези от тях, които имат пари да плащат рушвети, съумяват да се откупят....) като при нас в БГ!!!!
  • 7 Не много умно комунде,даже хич

    10 5 Отговор
    Давайте колеги,защитавайте червеният брат Ким смело,ще има значка с плешивата глава на джуджака за всички
  • 8 Странно

    19 3 Отговор
    Чел съм същите статии за СССР, КНР, НРБ и другите соцстрани навремето.
  • 9 За да има държавен рекет ,

    10 2 Отговор
    Трябва да има закони, нали? Е как нямало, па после имало закони? То и в БГ, държавните служители, МВР, също си подпомагат бюджета, с частно!
  • 10 Хипермен

    12 3 Отговор
    То при нас не е ли същото, все едно е писано за нашата кочина..
  • 11 Брейй

    17 2 Отговор
    Това все едно за България са го писали. Абсолютно точно описание на обстановката в БГ!
  • 12 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 3 Отговор
    Нормалният път е гражданите на богатата държава чрез данъците си да обезпечават социалната дейност на държавата и по този начин да създават условия за просперитет на цялото общество. При тоталитарните държави подходът е по-друг. Независимо дали тази държава се титулува социалистическа..., народно-демократична..., народна република... гражданите се обират от властта, като им се дават средства колкото да преживеят и контролирано възпроизвеждат. С окрадените пари тоталитарната държава финансира своята социална политика. За да реализира тази си дейност се разчита на огромен идеологически апарат за овладяване съзнанието на масите, а за по-коравите глави и на огромен репресивен апарат в началните етапи. След пречупването на населението, репресивният апарат се реорганизира. Премахва се системата на трудови лагери, като този акт се завоалира под някаква форма на борба с култа на личността или грижи на партията за ....... Възприемат се по-меки методи за контрол, като се набляга на скритите форми. Ограбването демотивира хората да работи за благото на обществото, а започват да търсят други алтернативи като част-пром , незаконна емиграция , черна борса, корупция и т.н., което води до тотално икономическо изоставане и крах на системата.

    Коментиран от #14, #16, #17

  • 13 гост

    6 5 Отговор
    Абсолютна лъжа
  • 14 Златно правило,

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Една държава, е богата, когато народът й, е богат! Другото е от лукавият! Социалните дейности са скъпи и неефективни! Някои умни държавници, от скандинавието, са го разбрали и раздават пари на калпак. За сега експериментално. Но нямат нужда от огромно Министерство на труда и социалната политика ! И те, сигурно, си имат любовници, но им плащат, от джоба си, а в България, от бюджета!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хората трябва

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Да знаят, как да уловят рибата, а не да им се дава уловена.
  • 17 А през соца

    6 2 Отговор

    До коментар #12 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Имаше ТПК на слепите, на глухите. Имаше надомна работа. За социалните не се говореше.
  • 18 немои тъи

    11 5 Отговор
    Аман бре. Я оставете С.Корея на мира, все косури им търсят.Добре са си хората всичко си имат.Америка разсипа половината свят с войни и санкции ,ама С.Корея виновна, Русия виновна, Венецуела виновна и тъй до кога бре а?.
  • 19 забелязал

    7 3 Отговор
    Диктатурата навсякъде е диктатура !
    А диктатурата е тясно свързана с капитализма , но е по добре да се нарича комунизъм , не върви някак иначе истината !

    Коментиран от #22

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Много точно....

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "забелязал":

    Казано!!!