Отидете към основна версия

4 416 15

Сепаратист номер 1 става евродепутат

  • каталуния-
  • испания-
  • карлес пучдемон

Карлес Пучдемон в момента се намира в Белгия, където избяга от испанското правосъдие след референдума за независимост на Каталуния

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бившият председател на правителството в Каталуния Карлес Пучдемон и екс-заместникът му Ориол Жункерас спечелиха места в новия Европейски парламент, съобщава испанският El Pais.

Все още обаче не е ясно дали двамата политици ще могат действително да заемат своите места, тъй като те са обекти на съдебно разследване в Испания. Пучдемон в момента се намира в Белгия, където избяга от испанското правосъдие след референдума за независимост на Каталуния, признат от Мадрид за незаконен. За да заеме мястото си в Европарламента, той ще трябва първо да се яви в Мадрид.

Жункерас е задържан под стража в Испания с обвинението за подготовката и провеждането на нелегитимния референдум от 2017 г. за статута на Каталуния.

Адвокатът на Пучдемон казва пред El Pais, че клиентът му смята да присъства на церемониалната сесия на 2 юли в Страсбург независимо от всички обстоятелства. Но не е уточнил как точно планира да направи това.

Пучдемон избяга в Белгия скоро след отстраняването на ръководителя на женералитета в края на октомври 2017 г.

В Испания срещу него и редица поддръжници бяха повдигнати обвинения в сепаратизъм, подстрекателство към метеж и финансови машинации след референдума за независимост на Каталуния. Ако се завърне в страната, той може да бъде задържан.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: