Last news in Fakti

30 Май, 2019 10:54 1 742 3

Не пускат сепаратист номер 1 в Европарламента

  • каталуния-
  • испания-
  • карлес пучдемон

ЕП отказва засега достъп на Пучдемон, въпреки че беше избран за евродепутат

Не пускат сепаратист номер 1 в Европарламента - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Новоизбраният испански евродепутат Карлес Пучдемон не е бил допуснат в Европейския парламент, съобщават медиите в Белгия.

Отбелязва се, че евродепутатите имат право на временен едномесечен пропуск до първата сесия на ЕП през юли. Когато вчера отишъл да си вземе пропуска от ЕП в Брюксел, Пучдемон преминал проверка за сигурност, но бил догонен от охраната. Пучдемон научил, че не е в списъка за гражданите с право на достъп до сградата.

Уточнява се, че списъкът се изготвя по данни от държавата, чиито граждани са избрани за евродепутати. Тъй като Испания не е подала името му към администрацията на ЕП, служителите в институцията са преценили да не го допускат до сградата.

Медиите поставят въпроса дали избирателите определят евродепутатите или крайното решение остава на съдебните инстанции. В случая испанското правосъдие, наредило задържането на Пучдемон, ако се върне в Испания, е в състояние да ограничи новите му права на евродепутат.

Пучдемон избяга в Белгия през 2017 г. покрай кризата с опита за обявяването на испанската област Каталуния за независима държава.

Не пускат сепаратист номер 1 в Европарламента

Той е обвинен за подстрекателство към незаконно допитване за отделянето на Каталуния от Испания.

Администрацията на ЕП е обяснила, че не би желала да предприема действие, което би било възприето като пренебрежение към испанските закони. Администрацията е преценила, че щетите ще бъдат по-малки, ако на Пучдемон бъде отказан временен достъп до ЕП.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гаргамел

    7 15 Отговор
    Правлно, да отива в руската Дума тоя
  • 2 плевен

    5 2 Отговор
    Европейският съюз е подчинен на администрацията, а не на избирателите. Но и Пучдемон е една стока... На мястото на баските бих избрал някой от министрите му, които влязоха в затвора заради референдума, а не този който офейка в чужбина.
  • 3 Дориан

    6 2 Отговор
    Демокрация по европейски.
Новини по държави: