Отидете към основна версия

4 061 17

Кметът избухна: Тръмп, това е детинско!

  • лондон-
  • садик хан-
  • великобритания-
  • доналд тръмп

Градоначалникът на Лондон отговори на изказванията на американеца по негов адрес

Снимки: БГНЕС/ЕРА

Кметът на Лондон Садик Хан определи изказванията на президента на САЩ Доналд Тръмп по негов адрес като "детински обиди", след като американецът започна тридневната си визита във Великобритания с изявлението, че Хан е "пълен неудачник", предаде ДПА.

"Садик олицетворява прогресивните ценности на Лондон и страната ни и предупреждава, че Доналд Тръмп е най-красноречивият пример за растящата крайнодясна заплаха по цялото земно кълбо, излагаща на риск основни ценности, които в продължение на повече от 70 години са определящи за нашите либерални демокрации", заяви кабинетът на Хан.

Малко преди да кацне на летище "Станстед" в Лондон, Тръмп обвини Хан, първия кмет на Лондон от мюсюлмански произход, че "по глупав начин е проявил отвратително отношение към пристигащия на посещение президент на САЩ, най-важния съюзник на Обединеното кралство".

"Той е пълен неудачник, който трябва да се съсредоточи върху престъпността в Лондон, а не върху мен", заяви Тръмп, който и преди е нападал Хан.

"Много ми прилича на нашия твърде глупав и некомпетентен кмет (на Ню Йорк) Бил Де Блазио, който е ужасен в работата", само дето е два пъти по-нисък, написа Тръмп за кмета на Лондон. За Де Блазио се смята, че е висок 1,96 м.

Преди посещението на президента на САЩ Хан даде няколко интервюта за британски медии, а в статия за "Обзървър" посочи, че на британците не им отива да "разпъват червен килим" за Тръмп.

Кметът на Лондон призова премиера Тереза Мей, която утре ще разговаря с американския президент, "да се противопостави категорично - но не на САЩ като страна или на президентската институция - а на Тръмп и програмата на крайната десница, която той въплъщава".

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: