Отидете към основна версия

23 830 45

В Турция: Проклети да сме, ако забравим!

  • преврат-
  • годишнина-
  • турция-
  • проклети-
  • реджеп ердоган-
  • вестници

Три години от опита за военен преврат

Снимка: БГНЕС/ EPA

Проклети да сме, ако забравим преврата. С това заглавие излезе турският вестник „Ортадогу“ по повод годишнината от опита за военен преврат.

В нощта на 15 юли 2016 година в Турция беше направен неуспешен опит за военен преврат. 251 души загубиха живота си, а близо 2000 бяха ранени. След опита за военен преврат в страната беше въведено извънредно положение.

Годишнината от преврата беше акцент в редица турски вестници. Голяма част от тях пишат, че Турция няма и не бива да забрави нощта на 15 срещу 16 юли, когато беше направен опит да бъде свалено правителството в страната и да бъде убит президентът Реджеп Ердоган.

Западът обаче продължава да е критичен към Анкара. След опита за военен метеж в страната бяха извършени масови арести, които продължават и до днес. Западните страни критикуват властта в лицето на Ердоган, че задържа другомислещи, които нямат нищо общо с опита за военен метеж.

След неуспешния преврат се родиха и конспиративни теории, че пучът всъщност е дело на властимащите, а целта – намиране на причина за последвалите масови арести. Много военни и полицаи бяха уволнени от работа, а мнозина лежат по затворите. Част от обвинените получиха и доживотни присъди. Едно е сигурно – метежът от 2016 година промени модерната история на Турция.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 29 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: